Lassan "melegszik fel" Ungvár

2007. november 16., 09:00 , 357. szám

Csak nehezen melegednek fel a fűtőtestek Ungváron, miután a város törlesztette a gázszolgáltatóval szemben felhalmozódott többmilliós tartozásának döntő részét.

Mint ismeretes, a tavalyi évhez hasonlóan a gázszolgáltató vállalat, a Naftohaz Ukrajini idén is csak abban az esetben volt hajlandó megkezdeni a városi távhőszolgáltató vállalatok gázellátását, amennyiben azok törlesztik a korábban felhalmozott tartozásaikat. Sajtóinformációk szerint, bár a város már mintegy két hete bejelentette, hogy átutalták a szükséges összeget, a gázszolgáltató számlájára a pénz csak bizonyos késéssel érkezett meg, s amíg ez meg nem történt, a radiátorok továbbra is hidegek maradtak a kárpátaljai megyeközpontban.

Az ungvári iskolák és óvodák egy részében ezért november 5-én, azaz múlt hétfőn eleve nem kezdődött meg az oktatás, illetve rövid idő elteltével hazaküldték a hideg termekben didergő gyerekeket. A kényszerszünet a legtöbb oktatási intézményben egészen múlt péntekig tartott. A 10. Számú Dayka Gábor Középiskolában legalábbis ekkor kezdődhetett meg ismét a tanítás, voltak azonban olyan intézmények is, ahol e hét elejéig hidegek maradtak a fűtőtestek.

Városi források szerint az egészségügyi intézményekben október óta fűtenek, november nyolcadikától pedig hivatalosan is kezdetét vette a fűtési szezon, azaz ekkortól elviekben a lakásokban is melegnek kellett volna lennie. Tény azonban, hogy nyolcadikán hivatalosan is elismerték, hogy a majd 120 ezer lakosú város 45 fűtőházából még csak 36 működött, s az elkövetkező napokra ígérték, hogy minden otthonban meleg lesz. (hk/mukachevo.net/ua-reporter.com)