Összeférhetetlenség: feleség helyett a fiú

Szülőföld Alap-támogatás a könyvtáraknak

2007. november 16., 09:00 , 357. szám

A Szülőföld Alap Kulturális és Egyházi Kollégiumának idei pályázatán a döntéshozói jogkörrel rendelkező kárpátaljai kurátor, Horváth Sándor felesége által vezetett Kárpátaljai Magyar Könyvtárosok Egyesülete (KMKE) kimagaslóan nagy támogatást kapott. Sokan felvetették az ügy kapcsán az összeférhetetlenség kérdését, de Horváth sietve bejelentette, hogy az említett szakmai szervezetet irányító felesége (Horváthné Somogyi Ilona) lemondott elnöki tisztségéről. Mivel a 19 millió forintos támogatást időközben átutalták, s a sajtóban is megjelent egy rövid közlemény arról, hogy elkezdődött a program megvalósítása, a teljesség igénye nélkül megkérdeztünk néhány könyvtárat, hogy kaptak-e valamit a szokatlanul magas összegű támogatásból. Véletlenül csak olyan vidéki könyvtárakkal sikerült felvenni a kapcsolatot, akik még nem kaptak semmit, emiatt megkerestük a járási könyvtárakat.

Bodák Erzsébet, az Ungvári Járási Könyvtárhálózat módszerésze kérdésünkre elmondta: "A Kárpátaljai Magyar Könyvtárosok Egyesületétől hat kombinált nyomtatót (nyomtató, fénymásoló, szkenner) kaptunk, ötöt szétosztottuk a járás könyvtárai között, egy pedig maradt nekünk a járási könyvtárban. Kaptunk továbbá öt DVD-lejátszót is. Egyelőre csak ennyit, mert Horváth Ilona szabadságon van. Gondolom, ha kijön, akkor egyebet is kapunk, mert pénz van. Egyelőre fénymásolót Kisdobronyba, Eszenybe, Szalókára, Gálocsba és Palágykomorócra adtunk, DVD-lejátszót pedig Tiszasalamon, Tiszaásvány, Ungtarnóc, Nagygejőc és Császlóc kapott."

A Nagyszőlősi Járási Könyvtárhálózat igazgatójától, Vaskeba Katalintól a következő információkat kaptuk: "A könyvtárosok napjára 11 fénymásoló készüléket kaptunk és egy szép nagy tv-t, valamint egy DVD-lejátszót, két magnót és egy digitális fényképezőgépet. De azt mondták, hogy ez csak az első alkalom volt, később kapunk még mást is."

Varga Éva, a Beregszászi Járási Könyvtárhálózat igazgatója kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy a többi járástól eltérően a Beregszászi Járási Könyvtárhálózat évek óta nem kapott fejlesztésre és állománygyarapításra támogatást, így a mostaninak nagyon örülnek. "A kapott eszközök az egyesület tulajdonát képezik, tehát csak használatra kapta meg a járási könyvtárhálózat. Volt egy kikötés, azok a könyvtárosok kaphatták, akik a könyvtáros-egyesület tagjai, velük közösen döntöttük el, hogy melyek azok a könyvtárak, ahol a feltételek megengedik, hogy betegyünk egy fénymásolót, magnót. (...) Tizenegy fénymásolót (háromfunkcióst - szkenner, nyomtató, fénymásoló) kaptunk, hat magnót, egy tv-t, DVD-lejátszót, karaoke mikrofont és egy digitális fényképezőgépet."

Mivel több megkérdezett könyvtáros is Horváth Ilonára hivatkozott mint az ügyeket intéző személyre, megpróbáltam kideríteni, hogy az ő lemondása után ki lehet az egyesület új vezetője. A megkérdezettek közül senki nem tudta. Felhívtam hát Horváth Ilona munkahelyét, a Kárpátaljai Megyei Könyvtár Magyar és Idegennyelvű Osztályát, ahol Kontros Klára munkatársai megkérdezése után sem tudta megmondani, ki lett a KMKE új vezetője, de azt javasolta, hogy érdeklődjek a Kárpáti Igaz Szó szerkesztőségében. Horváth Sándor sajnos nem volt a munkahelyén, az említett lap szerkesztőségében, de kollégái úgy informáltak, hogy Bodák Erzsébet az új elnök. Bodák Erzsébet azonban ismételten kijelentette, hogy a hír nem igaz: "Én úgy tudom, hogy Horváth Ilona az ügyvezető elnök jelenleg. Ebben a hónapban vagy jövő hónapban terveznek - ahogy én tudom - közgyűlést, ahol újra lesz választva az elnök. De én újabb információval nem tudok szolgálni, mert Ilona szabadságon van már lassan egy hónapja."

Mindezek után váratlanul Horváth Csaba, az említett házaspár fia keresett meg telefonon, aki a KMKE kapcsán elmondta: "Ügyvezető vagyok jelen pillanatban, a pályázattal kapcsolatos ügyeket bízták rám és egy másik személyre. Ügyvezető elnök jelenleg édesanyám, tehát Horváthné Somogyi Ilona. Édesanyámnak ugye azért kellett lemondania az elnöki posztról, mivel összeférhetetlenséggel vádolták. Akkor a három alelnök úgy egyezett meg, hogy ők hárman az ügyvezetők, így a három alelnök vezeti jelenleg a szövetséget." Ki az a három alelnök személy szerint? - kérdeztem: "Varga Éva, a Beregszászi Járási Központosított Könyvtárhálózat igazgatója, Vaskeba Katalin, a Nagyszőlősi Járási Könyvtárhálózat igazgatója és édesanyám. (...) Bodák Erzsike is, aki úgy meg volt illetődve az előbb, amikor ön rápirított, de ő is egyébként ide beletartozik, tehát az ő munkájára is számítunk. A tisztújító közgyűlés pedig valószínűleg december első hetében lesz, ahol elnököt választunk."

Na ezt fejtse meg valaki: közgyűlés még nem volt, de a volt elnök már alelnök, aki egyben ügyvezető elnök is, azaz főnök maradt. De hogy az összeférhetetlenség látszatát is kerülje, megbízta a fiát a pályázattal kapcsolatos ügyek intézésével...

Horváth Csaba a pályázat kapcsán elmondta továbbá, hogy ez egy több éves projekt, melynek keretében a fénymásolók mellett számítógépekkel és Internet-hozzáféréssel szerelik fel a kárpátaljai könyvtárakat. A program lebonyolítása csak most indult, egyelőre csak a Nagyszőlősi, Beregszászi és Ungvári járási könyvtárak kaptak eszközöket. Azt, hogy mennyi pénzt költöttek el idáig a magyar adófizetők pénzéből, nem volt hajlandó elárulni. De az ungvári Sting és Foxtrot üzletek árlistája alapján a felsorolt eszközöket hozzávetőleg 30 850 hrivnyából be lehet szerezni, ami a lapzárta idején érvényes legkedvezőbb banki árfolyam szerint 1 090 000 forint. Ha drágább helyeken vásároltak és mondjuk a dupláját, esetleg háromszorosát fizették ki, akkor is maradt még a 19 millióból. Bodák Erzsébet - akivel barátságosan beszélgettünk, eszembe nem jutott rápirítani - jól mondta, "pénz van"! Ezúton is tájékoztatjuk a KMKE-be már belépett kárpátaljai magyar könyvtárosokat, bátran fordulhatnak kéréseikkel a szülőföld alapos pályázat kezelésével megbízott Horváth Csabához. Az a település, amelynek könyvtárosa még nem lépett be az UMDSZ tagszervezetének számító KMKE-be, idén is pórul járt.

Badó Zsolt