UNE: Lesz-e magyar kar?

Még a magyar matematika tanszék sem jött létre

2007. november 23., 09:00 , 358. szám

Szeptember elsején a "zöld" Kárpáti Igaz Szó címlapján a következő, öles betűkkel szedett főcímet olvashattuk: "Magyar kar nyílik az egyetemen". Fedák Anita Vehes rektorra hivatkozó írása arról tájékoztatott, hogy még idén szeptemberben négy tanszékből álló magyar kar nyílik az Ungvári Nemzeti Egyetemen. A rektor azt is elmondta, hogy a kart irányító dékán jelölésének jogát az UMDSZ-nek ajánlották fel.

Az ötlet nem volt új és váratlan, hisz az ungvári egyetemen magyarországi pénzből már három évvel korábban beindították a magyar történelem és európai integrációs tanszéket a történelem karon, amelynek keretében most három magyar évfolyam tanul. Az említett sajtóorgánum év elején beharangozta, hogy magyar matematika tanszék is alakul, amelynek keretében matematikát is anyanyelvükön tanulhatnak a kárpátaljai magyar diákok, ez annál is inkább elvárható lett volna, mert a Kárpátaljai Magyar Oktatásért Alapítvány 15 millió forintot kapott idén a Szülőföld Alaptól "Az UNE magyar matematika tanszékének kialakítására". A hivatalos indoklás szerint, az anyaország a következők miatt támogatta ily bőkezűen a kezdeményező szervezetet: "2007 szeptemberében beindul a matematikai tanszék az UNE-n, amely a magyar filológiai és a magyar történelem tanszékkel együtt magyar kart alkotna az egyetem keretén belül."

Szeptember 14-én megjelent írásunkban az egyetem megbízott rektora arról tájékoztatta olvasóinkat, hogy az első évben magyar csoportokat alakítanának a fizika és a matematika karokon, a második évfolyamtól kezdve pedig teljes értékű tanszékekké válnának a magyar kar égisze alatt, amelyeken kizárólag magyar nyelven folyna az oktatás. De elmondta azt is, hogy egyelőre magyar csoportok kialakítása nem folyik az egyetemen, mert az UMDSZ-től akkor még nem kaptak pénzt.

Az említett írások megjelenése óta hónapok teltek el, lassan végéhez közeledik az első szemeszter, ezért úgy döntöttem, körülnézek az említett egyetemen. A magyar nyelv és irodalom tanszéken a tanszékvezető professzor távollétében az oktatókat kérdeztem, akik elmondták, hogy az elképzelések szerint perspektívájában a magyar kar egy önálló magyar egyetem lenne az ungvári egyetemen belül. A megkérdezett diákok semmit nem tudtak a magyar karról, arról viszont hallottak korábban, hogy magyar újságíró- és matematikacsoportot akartak indítani, de ebből nem lett semmi. A magyar történelem tanszék diákjait is megkérdeztem, akik elmondták: Csak a tárgyak egy részét tanulják magyarul, de például Ukrajna történetét és az általános tárgyakat ukránul adják elő. Ahogy magasabb évfolyamba lépnek, egyre kevesebb a magyar tantárgyak száma, a cél az, hogy ötödikre olyan szinten megtanulják az államnyelvet, hogy államvizsgát tehessenek ukrán nyelven. A magyar kar kapcsán elmondták: "Hallottunk már róla, hogy akarnak egy kis kolóniát csinálni a magyarok számára a felettünk lévő, még félkész emeleten, ahol velünk együtt tanulnának a magyar szakosok, illetve a még nem létező magyar fizika- és matematikacsoportok." A magyar történelem kar egyik tanára kérdésemre elmondta, hogy valóban tervben volt a magyar kar, de semmit nem tudnak róla. További érdeklődésünk során megtudtuk, idén sem a matematika, sem a fizika karon nem indítottak magyar csoportokat. Az egyetem Felvételi Bizottságában a magyar felvételizőkért felelős Haszics Szilvia arról tájékoztatott, hogy még nem tisztázott, lesz-e jövőre magyar kar. A kérdésre érdemes lesz februárban visszatérni, hisz akkor jelenik meg az egyetem 2008-as felvételi tájékoztatója. Amennyiben még akkor sem állapodnak meg a felek a részleteket illetően, akkor sajnos jövőre sem lesz magyar kar az UNE-n.

A kérdés ezek után az, hogy a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolánál is nagyobb összeggel támogatott Kárpátaljai Magyar Oktatásért Alapítvány hogyan tud jövő év januárjáig elszámolni a Szülőföld Alap felé? Vissza kell-e fizetnie a fel nem használt 15 millió forintot vagy haladékot kapnak?

Badó Zsolt