Háború az utakon

Közlekedés

2007. november 30., 09:00 , 359. szám

Több tízezer ukrán állampolgár számára az utakon saját honfitársaival vívott könyörtelen háború veszélyesebb, mint sok más ország esetében a harci cselekmények. Minden 15 percben történik egy baleset az ország útjain, amelyek kétóránként egy ember életét követelik. A rendkívüli helyzetek minisztériumának megdöbbentő statisztikája szerint a balesetek száma a fővárosban az idei esztendő első kilenc hónapja során éppen megduplázódott.

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO szakemberei szerint a közúti balesetek növekvő halálozási rátája Ukrajnában éles társadalmi problémává vált. Az Állami Közlekedésrendészetnél (GAI) egyesek egyenesen azt javasolják, hogy a kérdést sürgősen terjesszék a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács elé.

Ukrajna azzal "büszkélkedhet", hogy 100 közlekedési balesetre 15 haláleset jut. Ez 7-8-szor több, mint Németországban vagy Portugáliában, s 3-4-szerese a francia és magyar mutatóknak. Két év alatt az ukrajnai utakon annyian halnak meg, mint ahány szovjet katona veszett oda az afganisztáni háború 10 éve alatt. A közlekedési balesetek idén már 6,5 ezer emberéletet követeltek, ami 25 százalékkal több, mint tavaly, s majdnem kétszerese az iraki háború öt éve alatt életüket vesztett amerikai katonák számának.

Az Ukrajnába látogató vagy itt dolgozó külföldiek egybehangzó véleménye szerint a jelenség alapvető oka abban keresendő, hogy az itteniek nem tisztelik kellőképpen a törvényeket, illetve elképesztően fejletlen a közlekedési kultúra. A járművezetők kulturálatlansága azonban igen gyakran a tapasztalatok hiányából fakad. Ukrajnában az utóbbi időben átlagosan évi 40 százalékkal nő az új gépkocsik száma. Ezzel együtt mind több az olyan jármű is, amelyet tapasztalatlan vezető irányít. A CASCO-val, azaz gépkocsi-biztosítással rendelkező vezetők 40-50 százaléka igényel kártérítést a biztosítás futamideje alatt, majd minden második már az első évben belekeveredik valamilyen közúti balesetbe - állítják a szakemberek. A GAI szakértői szerint minden harmadik baleset okozója vagy elszenvedője legfeljebb 1-2 éves vezetői gyakorlattal rendelkezik.

Sok ukrajnai sofőrnek ráadásul nemcsak, hogy nincs elegendő tapasztalata, de nem ismeri kellőképpen a közlekedési szabályokat, s nem rendelkezik az autóvezetéshez szükséges minden ismerettel sem. Egy vállalkozó felháborodottan mesélte, hogy barátja feleségének születésnapjára jogosítványt ajándékozott. Amikor pedig újságírók feltették a kérdést a GAI illetékeseinek, miért lehet megvásárolt jogosítvánnyal közlekedni Ukrajnában, az mindössze annyit felelt, hogy ha az újságírók rendelkeznek a jogosítványvásárlást alátámasztó tényekkel, tájékoztassák a közlekedésrendészetet. Meglehet, a válasz flegmának tűnik, egyes vélemények szerint azonban aligha várhatunk ennél öntudatosabb hozzáállást a GAI munkatársaitól, akik mintegy 1400 hrivnyás bérért dolgoznak, s körükben 70 százalékos a káderek lemorzsolódása. Mások viszont arra hívják fel a figyelmet, hogy országunkban ennél alacsonyabb fizetésekért is végeznek becsületes munkát emberek.

A közlekedési szabályok betartatásának legegyszerűbb módszere a szabálysértők hatékony büntetése volna, ám nem élünk ezzel a lehetőséggel. Becslések szerint a járművezetőkre kiszabott pénzbírság átlagos összege 8,5-17 hrivnya, a büntetések behajtásának ára pedig meghaladja azok összegét. A bíróság által megítélt négy bírságból hármat soha nem fizetnek ki. Az idén kirótt mintegy 4,7 millió hrivnyányi bírságnak valójában alig több mint egyötödét hajtották be.

További hátráltató tényező, hogy az ukrajnai törvények nem ismerik el bizonyítéknak a közúti szabálysértésekről készült video- vagy egyéb felvételeket. Ha a szabálysértésről nem készült jegyzőkönyv, olyannak tekinthető, mintha meg se történt volna. A szabályok merevsége miatt még az ittasan vezetők ellen sem lehet elég hatékonyan fellépni, panaszolják a közlekedésrendészetnél. A vezetők viszont kapásból rávágják, hogy az ittas állapotban való autókázás "díjszabása" a rendőröknél 100-tól 200 dollárig terjed attól függően, az ország melyik régiójában vagyunk, milyen kategóriájú a járművünk, s mennyire "kompromisszumkész" a rendőr, akivel összehozott a sors.

Rontja a helyzetet az úthálózat állapota is. A körülmények néha óhatatlanul szabálysértésre ösztökélik a vezetőt. "Mit csináljon az ember, ha kilométereken keresztül egy 10 kilométeres sebességkorlátozást előíró tábla hatálya alatt kénytelen autózni, azután pedig a keskeny úton elébe vág egy KAMAZ tehergépkocsi?" - panaszkodik egy tapasztalt sofőr.

Azt mondják, sok balesetet meg lehetne előzni, ha az utak állapota és kiépítettsége jobb volna, holott nálunk már az is luxusnak számít, ha viszonylag sima az aszfalt és fel vannak festve az útjelek. Másrészről megfigyelők rámutatnak: a legbalesetveszélyesebbeknek éppen a viszonylag jó minőségű főutak számítanak. Mint mondják, az ukrán úthálózat nincs felkészítve arra, hogy kiszolgálja az elmúlt években rendkívüli mértékben megnőtt forgalmat, különös tekintettel a gépjárművek átlagos sebességének rohamos növekedésére.

Legalább ilyen veszélyes az utakon közlekedő régi, elavult gépkocsik magas aránya, amelyek csak 50-100 hrivnyányi kenőpénz fejében mentek át a műszaki vizsgán.

Végül ismerjük el, hogy a gyalogosok is megérik a pénzüket. Idén már hatezernél is több közlekedési baleset okozói voltak az országban, amelyekben több mint ezren vesztették életüket.

(Kárpátalja/Korreszpondent)