A Misztrál a színpadon

8 koncert - 8 ország - egy nemzet

2007. november 30., 09:00 , 359. szám

Múlt pénteken a Beregszászi Művelődési Házban került sor 8 koncert - 8 ország - egy nemzet címmel annak a páratlan zenei élménnyel kecsegtető koncertsorozatnak a kárpátaljai állomására, melyet 2005-ben indított útjára a budapesti Periferic Records hanglemezkiadó a Magyar Református Egyházzal közösen. A nagyszabású kezdeményezés célja, hogy koncertkörúttal egybekötött rendezvénysorozat keretében anyaországi zenészek, lemezkiadók jóvoltából CD-csomagokat adományozzanak határon túli könyvtárak számára. A beregszászi koncert védnökei dr. Soós Kálmán, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora és dr. Orosz Ildikó, a főiskola és a KMPSZ elnöke voltak.

A rendezvényt dr. Orosz Ildikó nyitotta meg, aki a koncertsorozatot olyan kapocsnak nevezte, mely összeköti az anyaország és a határon túli magyar területek kultúráját, jelképezi összetartozásukat. Böszörményi Gergely, a Periferic Records alapítója, koncertigazgató beszédében szólt a koncertsorozat elindításának körülményeiről, céljáról, megemlítve, hogy az ellenszolgáltatás nélküli CD-felajánlások célja az, hogy a Kárpát-medencében élő népcsoportokhoz eljusson a magyar zenei kultúra, valamint, hogy a térségek kölcsönös bemutatkozási lehetőséget biztosítsanak egymás művészeinek ünnepi koncertek és fesztiválok szervezésével. A 2005-2006-os év folyamán 5 országban szerveztek koncerteket, s a helyszínek között volt Beregszász is, ahol 75 független lemezkiadó jóvoltából 450 CD-ből álló ajándékcsomagot kapott a főiskola könyvtára. Böszörményi Gergely elmondta: a jövőben is folyamatosan várják kárpátaljai zenekarok, előadók jelentkezését ehhez a nemzeteket és kultúrákat összefogó találkozóhoz, melynek következő jelentősebb helyszíne a jövő év májusában a Komárom és Révkomárom által szervezett ötnapos zenei fesztivál lesz.

A nyitó beszédeket követően pedig megkezdődött a koncert. Elsőként a felvidéki Bástya Citerazenekar lépett a színpadra szatmári, csallóközi, erdélyi, Kassa környéki és galgamenti dalokkal, majd őket a Misztrál együttes követte, akiknek dalaiban, megzenésített verseiben a történelem és a hagyomány ötvöződik egy különleges, gyökereiben magyar, mégis modern dallamvilággal.

A rendezvény támogatója a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és a Beregszászi Városi Művelődési Központ volt.

-halász-