Újjáépült az iskola székely kapuja

2007. november 30., 09:00 , 359. szám

Ez év márciusában az éjszakai órákban orkánerejű szél söpört végig nagyközségünkön. Reggelre szomorúan tapasztaltuk, hogy az 1994-ben feállított faragott székely kapunkat kidöntötte és darabokra törte a szélvihar.

Szülők, vállalkozók, kereskedők, üzletemberek siettek a segítségünkre, hogy újjáépítsük iskolánk kapuját, amit képtelenek lettünk volna saját erőből kivitelezni.

Balázs István rajztanár vezetésével megkezdődtek a munkálatok, a faragás, a romok eltakarítása, aljbetonozás, az anyagok beszerzése.

Visszakerültek őseink ornamentikái a tartóoszlopokra, a kapuszárnyak pedig a viski parasztházak stilizált tornácdiszítéseire emlékeztető formát kapták meg.

Krüzsely Béla vállalkozó a tölgyfát, fenyődeszkát, Stark István építészmérnök pedig a zsindelyt (ingyen) biztosította az átépítéshez. Ifj. Jőrös József villamosmérnök a hegesztési munkákat végezte el. Hánka Tibor építész igen nagy összeggel járult hozzá az építéshez. Bakkai Tibor, ifj. Néma Lajos, Czébely Béla, Jőrös Ferenc, Szilágyi József, Borbély Béla üzletemberek pénzbelileg támogatták törekvéseinket. Varga József és Varga Lajos asztalosok és ifjú Varga Gyula fáradságot nem ismerve munkálkodtak a kapu elkészítésén. Szajkó Károly polgármester a földmunkákhoz nyújtott segítséget.

November 3-án az utolsó zsindelyek is felkerültek a kapu tetőzetére. Iskolakapunk újra a régi szépségében ragyog.

Tantestületünk és tanulóink nevében ezúton mondok köszönetet minden segítőkész embernek, aki hozzájárult úgy anyagi, mint fizikai munkával hagyományőrző székely kapunk elkészítéséhez.

Forgon László,