Jacenyuk a házelnök

Parlament: Megalakult a koalíció

2007. december 7., 09:00 , 360. szám

Majd egyhetes szünet után múlt csütörtökön folytatta munkáját az ukrán Legfelsőbb Tanács. Az ülésen bejelentették, hogy megalakult a Julija Timosenko volt kormányfő vezette BJUT és a Viktor Juscsenko államfőt támogató Mi Ukrajnánk-Nemzeti Önvédelem (NU-NSZ) tömörülés koalíciója.

A két párt minimális többséggel, összesen 227 szavazattal rendelkezik a 450 fős kijevi törvényhozásban, miután Ivan Pljuscs NU-NSZ képviselő máig nem írta alá a koalíciós szerződést. Korábban az ukrán sajtó arról cikkezett, hogy a két leendő kormányerő közötti ellentétek miatt az NU-NSZ több képviselője húzódozott a koalíciós megállapodás aláírásától, s nincs egyetértés a megválasztandó kormányfő, valamint a parlament elnökének személyét illetően sem.

A parlament kedden a létrehozandó törvényhozási bizottságok listájának elfogadásával folytatta munkáját. Döntésük értelmében az előző összehívású Legfelsőbb Tanácshoz hasonlóan az elkövetkező időszakban is 26 bizottság működik majd a törvényhozásban, valamint egy speciális privatizációs bizottság.

A két koalíciós párt még ezen a keddi délelőttön megállapodott arról, hogy az eddig a külügyminiszteri posztot betöltő Arszenyij Jacenyukot jelölik a parlament elnökének, s Julija Timosenko a kormányfői poszt várományosa. Határoztak arról is, hogy a Legfelsőbb Tanács elnökének első helyettesi tisztét annak az ellenzéki pártnak engedik át, amely kész a konstruktív együttműködésre. A megállapodás értelmében a másik elnökhelyettesi posztra a BJUT állíthat jelöltet.

A képviselők előtt házelnökjelölti minőségében felszólaló Jacenyuk azt tartotta a legfontosabbnak, hogy a parlament elnöke képes legyen megszervezni a törvényhozás munkáját. Egyben szorgalmazta az új kormány mielőbbi megalakítását.

A parlamenti titkos és urnás szavazásra Jacenyuk személyéről - más jelölt nem lévén - a késő délutáni órákban került sor. A voksolás ugyancsak elhúzódott, miután a folyamatot többször is félbeszakították a koalícióhoz tartozó és az ellenzéki képviselők dulakodásai. Miután pedig Vaszilij Kiszeljov, a Régiók Pártjának (PR) képviselője elszakította Szerhij Terjohin BJUT-os honatya szavazólapját, verekedés tört ki a két oldal képviselői között.

A PR-képviselők elégedetlenségüknek adtak hangot amiatt, hogy Julija Timosenko nyíltan ellenőrizte a szavazás folyamatát, a koalíciósok viszont azzal vádolták őket, hogy a voksolás lehetetlenné tételén mesterkednek.

A pártfegyelemre egyébként olyannyira nagy szüksége volt a koalíciónak, hogy az infarktuson átesett Ivan Szpodarenko képviselőt egyenesen a kórházból szállították a parlamentbe.

Végül a honatyák 227 szavazattal mégiscsak a törvényhozás elnökévé választották Arszenyij Jacenyukot, miután Julija Timosenko a sajtónak nyilatkozva magabiztosan jelentette ki: "A szavazás megmutatta, hogy a koalíció életképes."

szcs