A megyei tanács megszavazta a nagymuzsalyi próbafúrásokat

A KMKSZ ellenezte

2007. december 7., 09:00 , 360. szám

Múlt csütörtökön Ungváron ismét összeült a Kárpátaljai Megyei Tanács. Az ülés egyik fontos témájává a kárpátaljai aranylelőhelyek geológiai felderítésére beadott kérelmek elbírálása vált.

Korábban sokat cikkeztek arról a megyei sajtóban, hogy a gazdaságát mindenek előtt a turisztikára alapozó megyének nincs szüksége az egyébként is gyengén jövedelmező, a természetet viszont jelentősen károsító bányaiparra. Ennek ellenére az elmúlt hetekben-hónapokban érzékelhető volt a nyomás, hogy bizonyos erők igencsak szeretnék, ha a kilencvenes évek sikertelen kísérletei után ismét foglalkozni lehetne a helyi aranylelőhelyek felderítésével. A környezetért aggódók ezzel szemben azzal érveltek, hogy bár az engedély csupán a lelőhelyek felderítésére vonatkozna, tapasztalataik szerint később már nemigen lehet majd megakadályozni a kitermelés megkezdését.

A nyomásgyakorlás olyannyira számottevő lehetett, hogy a megyei tanács napirendjére is tűzte a kérdést. A háttérben munkálkodó erők nagyságára jellemző, hogy a cél érdekében meg lehetett bontani az elmúlt esztendőben egyébként viszonylag stabilan működő megyei tanácsi többséget is. Önmagáért beszél a tény, hogy információink szerint a kutatási engedélyek megadásának kérdése úgy került napirendre, hogy azt a bevett gyakorlattal ellentétben nem vitatták meg előzőleg az illetékes tanácsi bizottságok, hanem közvetlenül az elnökség ajánlotta napirendre tűzését, egyesek szerint puccsszerűen.

Ennél is sokatmondóbb volt azonban maga a szavazás. Parázs vita után a jelenlévő 76 képviselőből 46 mondott igent a kérelemre, politikai hovatartozástól látszólag teljesen függetlenül. Mint Kovács Miklós megyei tanácsi képviselő, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke lapunknak elmondta, a magyar pártok frakciói a javaslat ellen szavaztak. Megszavazta viszont az indítványt a Mi Ukrajnánk-Nemzeti Önvédelem (NU-NSZ) képviselőinek többsége, a Régiók Pártjának frakciója, valamint az "igen" gombot nyomták meg azok a BJUT-listán a tanácsba jutott képviselők is, akik tavaly pártjuk erre vonatkozó határozata ellenére léptek koalícióra az NU-NSZ frakcióval. "A megyei tanács képviselőinek többsége a népakaratot semmibe véve erőlteti az ökológiai katasztrófával fenyegető bányászatot Kárpátalján" - állapította meg sajnálattal Kovács Miklós, utalva egyebek mellett arra is, hogy Nagymuzsaly lakossága alig néhány nappal korábban utasította el helyi népszavazáson az öt évre szóló próbafúrási engedély megadását a kijevi székhelyű Szvit Kft.-nek.

pszv