2007. december 14.

2007. december 14., 09:00 , 361. szám

A római katolikus templomokban a múlt héten vasárnap azt az evangéliumi szakaszt hallottuk, amikor Keresztelő János bemutatja a Messiást (Mt 3,1-12). Egy erővel teli, ha kell, büntetni is tudó, haragvó Isten küldöttéről hallunk. Azt mondja János, hogy a fejsze már a fák gyökerén van. Minden fát ugyanis, amely nem terem jó gyümölcsöt, kivágnak és tűzre vetnek. Szórólapátja a kezében van már, összegyűjti búzáját a magtárba, a pelyvát pedig olthatatlan tűzzel elégeti.

A mai vasárnap már azt a részt olvassuk, amikor Keresztelő János börtönben van. Onnan küldi el tanítványait Jézushoz, hogy: "Te vagy-e az Eljövendő, vagy mást várjunk?" (Mt 11,2-11). Ő úgy hirdette, hogy a Messiás büntetni, számon kérni, tisztítani jön. Nem érti Jézust, aki irgalmas, jóságos, mindenkit szerető. Miért van ez? Nem lenne jobb, ha az Isten megbüntetné a gonoszokat és megjutalmazná a jókat, már itt a földön? Sokszor ez így is van, de nem mindig. Amikor vár a gonoszok büntetésével, ez azért van, mert az Isten reméli megtérésüket. Úgy néz az Isten bennünket, mint egy nyájat. Az eltévedt, elcsatangolt bárányokat a pásztor nem a farkasokkal akarja megetetni, hanem mindent megtesz azért, hogy visszatérjenek, megmeneküljenek.

Karácsonykor Jézus Krisztus születését ünnepeljük. Egyben pedig készülünk Jézus második eljövetelére, a világ végére. Mikor lesz a világ vége? Az időpontról azt tudjuk a Bibliából, hogy olyan váratlanul fog eljönni, mint a tolvaj.

Az Úr Jézus kegyelmével munkálja a megtéréseinket. Vár az utolsó pillanatig. Utána újra lehetőséget ad, megint vár. Hogyan kell megtérnünk? A Biblia újszövetségi részében olvassuk az evangéliumokat, kérjünk segítséget az egyháztól, mindenki a saját felekezetének egyházától.

Istentől megáldott készületet kívánok a karácsony ünnepére.

Pogány István