Előzetes időpontfoglalásra alapozott ügyfélfogadás Beregszászon

2007. december 14., 09:00 , 361. szám

A hosszú és kiszámíthatatlan várakozási idők elkerülése és a kulturált ügyfélfogadás feltételeinek megteremtése érdekében a beregszászi Konzulátus 2007. december 21- től a kérelmezővel előre egyeztetett időpontban fogad el átutazásra és rövid időtartamú beutazásra jogosító (B és C típusú) schengeni vízumok iránti kérelmeket. Az időpontok kiadása 2007. december 14-től kezdődik. Az ügyfelek időpontot egy e célra rendszeresített időpontigénylő nyomtatvány kitöltésével e-mail-ben (mission.brg@kum.hu), vagy telefonon (3141-42581, 3141-42582, 3141-42366) teljes munkaidőben, vagy ügyfélfogadási időben a Magyar Köztársaság Beregszászi Konzulátusán (Beregszász, Bohdan Hmelnyickij 53.) személyesen kérhetnek.

Továbbra is előzetes időpont-egyeztetés nélkül nyújthatják be vízumkérelmüket:

- EGT állampolgárok családtagjai;

- legalább 6 főből álló, azonos úti céllal, azonos időtartamra beutazó csoportok tagjai;

- váratlan események (közeli rokon temetése, sürgős orvosi beavatkozás stb.) miatt utazók;

- hivatalos küldöttségek tagjai, akik hivatalos meghívóval Magyarország területén tárgyalásokon, csereprogramokban vagy egyéb rendezvényeken vesznek részt;

- a kiemelt magyar vállalatokkal kapcsolatban álló üzletemberek és üzleti szervezetek képviselői;

- Ukrajnában nyilvántartásba vett nemzetközi teher- és személyszállító járművek vezetői.

- olyan harmadik országok állampolgárai, ahol nincs magyar konzulátus és képviseleti rendszerben sincs vízumkiadás.

Időpontigénylő nyomtatványt az életkortól függetlenül minden önálló útlevéllel rendelkező, a fenti kategóriák egyikébe sem sorolható kérelmező részére ki kell tölteni. A szabadon sokszorosítható időpontigénylő nyomtatvány ingyenesen beszerezhető a beregszászi Konzulátuson, vagy ingyenesen letölthető a Konzulátus hamarosan feltöltésre kerülő honlapjáról. A személyesen és telefonon érkező igényeknél lehetőség szerint az ügyfél által kért időpontot regisztráljuk. Az e-mailben érkező kérelmekre mindig a legközelebbi szabad időpont kerül kiosztásra.

Időpontot a kérelmező részére a szükséges adatok birtokában bárki igényelhet, de a vízumkérelmet a megadott időpontban a kérelmezőnek személyesen kell benyújtania. Ettől eltekinteni csak rendkívül indokolt esetben (például a kérelmező orvos által igazolt betegsége esetén) lehet és a kérelem benyújtásához közjegyző által hitelesített meghatalmazás szükséges. A közös háztartásban élő, együtt utazó családtagok kérelmét a család egy felnőtt tagja is benyújthatja.

Ugyanez az eljárás vonatkozik a kishatárforgalmi engedély iránti kérelmek benyújtására is, azzal a különbséggel, hogy itt nincsenek kivételezett kategóriák, azaz ilyen kérelmet kizárólag előre egyeztetett időpontban lehet majd benyújtani.

A tartózkodási engedélyek vagy a 90 napot meghaladó tartózkodásra jogosító vízumok iránti kérelmeket továbbra is az eddigi eljárás szerint, azaz kizárólag előre egyeztetett időpontban lehet benyújtani.

Ha a kérelmező a számára biztosított időpontban nem jelenik meg vagy olyan mértékben késik, hogy a rendelkezésre álló idő a kérelem átvételéhez már nem elegendő, új időpontot kell igényelnie. Az ügyfélforgalom átgondolt szervezésével a Konzulátus igyekszik biztosítani, hogy az ügyfelek a legnagyobb forgalom esetén is két héten belüli időponthoz jussanak.