Átadták az első kishatárforgalmi engedélyeket

2007. december 21., 09:00 , 362. szám

Göncz Kinga magyar külügyminiszter személyesen adta át kedden Ungváron az Ukrajnával szeptemberben aláírt új kishatárforgalmi egyezmény alapján kiállított első engedélyeket.

A magyar külügyminiszter ukrajnai villámlátogatását a kárpátaljai magyar közösség vezetőivel folytatott konzultációval kezdte. A szűk körű találkozón jelen voltak a helyi magyar pártok, társadalmi szervezetek képviselői, valamint a történelmi egyházak vezetői. Göncz Kinga tájékoztatta tárgyalópartnereit a schengeni határőrizeti rendszer és a kishatárforgalmi engedély bevezetésével kapcsolatos tudnivalókról, illetve válaszolt a felmerülő kérdésekre. Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke a megbeszélést követően lapunknak elmondta: jelezték a magyar külügyminiszternek, hogy nagyra értékelik Magyarország eddigi erőfeszítéseit a schengeni határőrizeti rendszer bevezetésével járó sokk enyhítésére, a magyar–magyar kapcsolattartás könnyítésére, azonban a lényeg mégiscsak az lesz, hogy a meghozott intézkedések milyen gyakorlati eredménnyel járnak majd.

Ezután Göncz Kinga vendéglátója, Konsztantyin Jeliszejev ukrán külügyminiszter-helyettes társaságában a sajtó jelenlétében ünnepélyesen átnyújtotta a kárpátaljai igénylőknek az első kishatárforgalmi engedélyeket. Az első példányt Gortvay Erzsébet irodalomtörténész vehette át.

Miután Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, fel kellett mondania a két ország között addig működő kishatárforgalmi egyezményt. Mára elérte Magyarország az Európai Unión belül, hogy a keretegyezményekbe bekerüljön a kishatárfogalom lehetősége is, és a vízumkönnyítési tárgyalások is sikerrel zárultak az EU és Ukrajna között – emlékeztetett a sajtónak nyilatkozva Göncz Kinga.

Magyarország december 21-ével a schengeni övezet tagjává válik, s ezért schengeni vízumot ad ki az ukrán állampolgároknak. A magyar külügyminiszter ezzel kapcsolatban elmondta, azon dolgoztak, hogy minél kevésbé jelentsen akadályt a schengeni csatlakozás a Kárpátaljával, Ukrajnával való kapcsolattartásban. Az erre irányuló könnyítések sorába tartozik a kishatárforgalmi engedélyek kiadása a határ menti ötven kilométeres sávban lakóknak egytől öt évig terjedő időre, 20 euróért. Számos lakossági kategória, köztük a nyugdíjasok és gyerekek ingyen juthatnak az engedélyhez. A vízumkönnyítési megállapodásnak megfelelően 60 helyett 35 euró lesz a vízumdíj, de ebben az esetben is nagyon sok csoport, az igénylők mintegy 50-60 százaléka térítésmentesen juthat majd vízumhoz – hangzott el. Göncz Kinga végezetül köszönetet mondott ukrán kollégáinak együttműködési készségükért, minek köszönhetően Magyarország és Ukrajna elsőként kötött kishatárforgalmi egyezményt, amely mintául szolgálhat más országok számára.

Konsztantyin Jeliszejev is nagyra értékelte a kishatárforgalmi engedélyek átadását. "Annak lehettünk ma tanúi, hogyan sikerült első alkalommal rést ütni a schengeni zóna papírfalán, amely sajnos azután keletkezett, hogy szomszédaink az EU tagjaivá váltak" – mondta. A külügyminiszter-helyettes köszönetét fejezte ki a magyar kormány elszántságáért, ami a kishatárforgalmi egyezmény megkötésében nyilvánult meg, s reményének adott hangot, hogy a közeljövőben hasonló lépésekre kerül sor Ukrajna részéről Lengyelország és Szlovákia vonatkozásában is. Ukrajna mindazonáltal tovább kíván lépni, végső célja a vízummentesség elérése az EU vonatkozásában – emlékeztetett Jeliszejev.

Kárpátaljai látogatása végén Göncz Kinga a külügyminisztérium ajándékaként történelem tankönyveket adott át az Ungvári Dayka Gábor Középiskola számára.

szcs