A képviselők ellenzik a muzsalyi bányanyitást

Ülésezett a Beregszászi Járási Tanács

2007. december 21., 09:00 , 362. szám
Cséke Ilona KMKSZ-képviselő átveszi kitüntetését Csizmár Bélától

Az évösszegzés jegyében tartotta meg idei utolsó tervezett ülését a Beregszászi Járási Tanács. A tanácskozás mindazonáltal meglehetősen paprikásra sikeredett a nagymuzsalyi aranybánya jövőjének kérdése miatt.

A Beregszászi járás továbbra is komoly gazdasági és szociális problémákkal küzd, s a járási önkormányzat vezetése lehetőségeihez mérten igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy újabb munkahelyeket teremtsen a régióban, növelje a költségvetési bevételeket, s orvosolja a lakosság gondjait – így foglalható össze Csizmár Bélának, a járási tanács elnökének a tanácskozáson elhangzott beszámolója, mely elsősorban a rendelkezésre álló források szűkösségét emelte ki.

Számos ügyrendi, közigazgatási és költségvetési kérdés megvitatása után ugyancsak komoly élénkséget váltott ki a képviselők körében nyolc beregszászi ingatlan sorsának rendezésére tett kísérlet. A városközponti épületek, köztük az egykori megyeháza impozáns építménye néhány évvel ezelőtt, Beregszász megyei jogú várossá válásakor került a járás tulajdonába. Azonban mint az ülésen elhangzottakból, s az azt megelőző folyosói beszélgetésekből kiszűrhető volt, a járás azóta sem tudta valóban tulajdonába venni az ingatlanokat, mivel a várostól máig nem kapták meg az ehhez szükséges okmányokat. A Beregszászi járás vezetése attól félvén, hogy esetleg "elveszítheti" az épületeket, megpróbál kompromisszumos megoldást találni azoknak a várossal közös tulajdonlására, finanszírozására és hasznosítására. Több jel is arra utalt a tanácskozáson, hogy az indoklás ellenére a kérdés nem minden képviselő számára tűnt kellően előkészítettnek. Iljasevics Viktor, a KMKSZ frakciójának képviselője például kétségének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a jelenlegi jogszabályok ismeretében finanszírozhatók-e egyáltalán közösen a város és a járás által a szóban forgó ingatlanok. A képviselő azt javasolta, kísérlet gyanánt elegendő volna ez alkalommal csupán az ingatlanok egyikének közös tulajdonba bocsátásáról dönteni, s az eredmények ismeretében határozhatnának majd a többi épület sorsáról, a testület azonban hét ellenszavazat mellett mind a nyolc ingatlan közös tulajdonba adását megszavazta.

Furcsa módon csupán a hagyományos "Egyéb" napirendi pont keretében vetették fel a képviselők a muzsalyi aranylelőhely területén végzendő újabb geológiai kutatások kérdését. Mint ismeretes, majd három héttel ezelőtt a megyei tanács úgy határozott, hogy a beregszászi városi és járási tanácsok határozatai, valamint a nagymuzsalyi helyi referendum elutasító végeredménye ellenére engedélyezi a próbafúrásokat a szóban forgó területen a kijevi székhelyű Szvit Kft.-nek. A Beregszászi Járási Tanács most felháborodásának adott hangot a megyei önkormányzat döntése miatt, s arra kéri a kárpátaljai honatyákat, hogy tűzzék újra napirendre a bányanyitás ügyét. A járási tanács egyben elhatározta a még tavasszal létrehozott eseti bizottságának felélesztését is, mely élén Csizmár Béla járási tanácselnökkel hivatott feltárni a bányászat minden gazdasági, ökológiai és egészségügyi vonzatát, s a tényeket a közvélemény elé tárni.

szcs