Szabályozatlan lehallgatások Ukrajnában

2007. december 21., 09:00 , 362. szám

Az ukrán közrendvédelmi szervek az alkotmányos állampolgári jogok megsértésével szinte akadálytalanul hallgatják le a lakosság telefonjait és olvassák az e-mail üzeneteket.

Alekszandr Olsanszkij, az Ukrán Internet Szövetség igazgatósági tagja jelentette be a minap, hogy Ukrajnában szinte teljesen szabályozatlanul végzik az illetékes szervek a lakossági telefonbeszélgetések lehallgatását, illetve az e-mailforgalom figyelemmel kísérését. Ráadásul mindez az érintett állampolgárok tudomásán kívül történik.

Olsanszkij felhívta a figyelmet arra a kormányrendeletre, amely az állampolgárok jogainak ideiglenes korlátozásával kapcsolatos bírósági határozatokat szabályozza. Ennek értelmében az illetékes hatóságok jogot kaptak arra, hogy a fellebbviteli bíróság elnökének jóváhagyásával az emberi alkotmányos és szabadságjogok megsértésével, teljes titoktartás mellett végezzék az állampolgárok lehallgatását. Vagyis az érintett személyek tulajdonképpen sohasem tudhatják meg, hogy beszélgetéseiket kihallgatták, illetve elolvasták leveleiket.

Amennyiben pedig mégis felmerülne valakiben a gyanú, úgyszólván semmit sem tehet, mivel nem szerezheti meg az erre vonatkozó bizonyítékokat.

Az Ukrán Internet Szövetség ezzel kapcsolatban interpellációt juttatott el a legfőbb ügyészhez, az igazságügyi minisztériumhoz és a Legfelsőbb Bírósághoz a szóban forgó 1169. sz. kormányrendelet kitételeinek felülbírálásával kapcsolatosan.

Alekszandr Olsanszkij leszögezte: a szövetség nem a lehallgatások teljes beszüntetését kéri, csupán az ilyen intézkedések szabályozott és ellenőrzött mederbe történő terelését követeli.

pp