Határsértők

2007. december 28., 09:00 , 363. szám

Az elmúlt hat év során hat határsértő vesztette életét az ukrán-szlovák zöldhatár térségében. Legalábbis ennyire bukkantak rá a határőrök.

A meleg éghajlatú ázsiai országokból érkező illegális migránsokat komoly megpróbáltatásoknak teszi ki a Kárpátok hegyei között uralkodó zord téli időjárás.

Legutóbb egy pakisztáni határsértő életét kellett megmenteni, akit a végkimerülés határán találtak meg a határvadászok. A környék átfésülése során ukrán oldalon rábukkantak társának holttestére is.

A holtan talált határsértők azonosítása egyébként szinte lehetetlen. Származásukat legfeljebb a ruházatukon található gyártási címkék, illetve a náluk talált vallási tárgyak alapján próbálják megállapítani a hatóságok. Már ha megtalálják őket, merthogy sok esetben az szökés közben "elhullott" szerencsétleneket az embercsempészek vagy a kalauzok szerencsés esetben helyben elföldelik, de olyan is előfordult, hogy csak gallyakkal takarták be a holttesteiket, s azokat a vadállatok tépték szét.

Az elhunyt menekültek porhüvelyeinek hazajuttatása rendkívül költséges feladat. Ha sikerül is felkutatni a hozzátartozóikat, azok nem vállalják az ezzel kapcsolatos kiadásokat, s ilyenkor a halottakat a legközelebbi település önkormányzatának költségére földelik el a helyi temetőben.

pp