Kohók miatt dohognak Csapon

2008. január 4., 09:00 , 364. szám

A határozott lakossági tiltakozások és a tiltó önkormányzati rendelkezés ellenére rezzenéstelenül folyik az alumíniumkohók beüzemelése Csapon.

Az Ungvár-Csap főút északi behajtójánál, közvetlenül a vasúti sorompó előtt balra - mellesleg az Ungvári Járási Közegészség- és Járványügyi Állomás háta mögött - jó húsz évvel ezelőtt egy állami cég ömlesztve szállított magyar borokat akart palackozni, s evégett egy a célnak megfelelő üzemcsarnok nőtt ki a földből. A borpalackozásból végül nem lett semmi, s az épület sokáig kihasználatlanul állt. A magánosítás időszakát követően végül gyümölcslevek kiszerelésére találták alkalmasnak az épületet.

Viszont 2006 augusztusában egy szlovák állampolgár, bizonyos Michal Karch vásárolta ki a kb. ezer négyzetméteres objektumot, aki nem sokkal később kérvényezte a helyi tanácsnál, hogy profilváltásként alumíniumolvasztó üzemként hasznosíthassa az épületegyüttest. Ezt akkor a járási jogú város polgármesteri hivatala a beterjesztett dokumentumok hiányosságaira hivatkozva elutasította.

Nem egészen egy hónappal ezt követően az üzem új gazdája mindenkinek a megkérdezése nélkül úgymond bérbe adta azt az általa és az OLMI Technology Ltd. által létrehozott, s Ungváron bejegyzett közös vállalatnak, amely alumíniumhulladék feldolgozására és újrahasznosítására szakosodott.

Az események ettől kezdve ellenőrizhetetlenül felgyorsultak. Az újonnan létrejött vállalat saját költségén elvégeztette a város földgázellátásáért felelős elosztóállomás megfelelő felújítását, majd megkezdte az üzemcsarnok átalakítását. A történésekkel kapcsolatos, s még a nyáron megjelent híradások szerint már nyilvánvaló volt, hogy az üzemben földgázüzemű mini kohókban dolgozzák majd fel az alumíniumhulladékot, amit további feldolgozásra alkalmas öntvények formájában értékesítenek majd. Ezek felhasználási köre az autógyártástól a repülőgépgyártáson át a bútoriparig terjed.

"A rövidesen beinduló csapi mini kohászati üzem környezeti szempontból károsanyag-kibocsátása minimális lesz - állítják az OLMI Technology Kft. vezetői. A feldolgozás során alkalmazott csúcstechnológiájú gyártósorok megfelelnek a legszigorúbb EU-s szabványoknak is" - közöltük annak idején a Kárpátaljában is.

A vállalat vezetőinek ígéretei szerint az alumíniumhulladék-feldolgozó működéséből a város egészének is haszna lesz. Mindenekelőtt 160 új munkahely létesül, amelyeket az üzemeltetők elsősorban a helyi lakosokkal kívánnak betölteni. Csap gázellátásának minőségi javulását már most is észlelhetik a fogyasztók, miután a vállalat költségére felújításra került az egyik földgázelosztó-állomás. Az üzem részt kíván venni a határváros csatornázási műveinek korszerűsítésében is. Az önkormányzati büdzsét gazdagító adóhrivnyákból pedig mód nyílik a szociális fejlesztések hatékonyabbá tételére.

A mese tehát szépnek indult, ám a város lakosságának rövidesen a fülébe jutott, hogy az alumíniumolvasztás fokozott környezetvédelmi veszélyeket rejt.

Burkus Árpád, Csap alpolgármestere kérdésünkre elmondta, hogy ezzel az önkormányzati hivatal szakemberei is tisztában voltak, s bekérték a vállalattól a vonatkozó környezetbiztonsági igazolásokat. Ezt a vállalat akkori igazgatója a városatyák elé is terjesztette, ám csupán szlovák nyelven. Galina Car polgármester ezt visszautasította, s kérte az okmány hiteles ukrán nyelvű fordítását, ami viszont azóta sem érkezett meg.

A már említett képviselő időközben hatékony kampányba kezdett a lakosság körében a környezetszennyező alumíniumkohók ellen, amelynek meg is lett az eredménye. A csapi polgárok tiltakozását összegző aláírási íven több százan helyezték el kézjegyüket. A vállalatnak a város közelébe történő telepítése ellen tiltakozó családanyák, orvosok, tanárok, civil szervezetek közös beadványukban arra apelláltak, hogy egy ilyen - környezetvédelmi szempontból aggályosnak minősülő - objektum működése által okozott kár jóval nagyobb volna a kecsegtető haszonnál.

Az alumínium-feldolgozó létesítésének engedélyezésére, illetve a lakosság részéről ennek ellenkezőjére vonatkozó indítványok egyszerre kerültek a Csapi Városi Tanács novemberi ülésszakának napirendjére. A városatyák - miközben a csapi civil szervezetek a városháza előtti téren tüntettek - soron kívül tárgyalták a kérdést, s a felfokozott közhangulat nyomásának hatására szinte pillanatok alatt meghozták a döntést: az OLMI Technology Kft. nem kaphat engedélyt a feldolgozó létesítésére.

A vállalat azonban nem zavartatja magát. Bennfentesek és szemtanúk elmondása szerint az üzemcsarnokban rendületlenül folyik az alumíniumkohók beüzemelése. A helyi önkormányzat - mivel a tiltó rendelkezés meghozatalán túl nincs is igazán egyéb befolyása a történésekre - azóta már többedszer figyelmezette a vállalat vezetőit az egyre erősödő lakossági ellenállásra, ám az OLMI-t ez mit sem érdekli.

A vállalat környezetszennyező mivoltáról felröppent híreket mindenesetre a kezdettől fogva cáfolják a vállalat illetékesei, mondván, hogy a legkorszerűbb, s egyben a legszigorúbb EU-s előírásoknak is megfelelő berendezéseket szerelik fel. A lakosokat erről egy közmeghallgatás keretében próbálják majd az újévi ünnepeket követően meggyőzni.

Palkó István