Erdélyből könnyebben jöhetnek

Vízummentesség Romániának és Bulgáriának

2008. január 11., 09:00 , 365. szám

Ukrajna Miniszteri Kabinetje az elmúlt év utolsó napjaiban módosította a vonatkozó tavaly november 21-i kormányhatározatot, miáltal a román és bolgár állampolgárok vízummentes ukrajnai beutazását lehetővé tevő rendelet január 1-jén életbe léphetett.

Az ügy előzményeihez tartozik, hogy 2007 júniusában Ukrajna és az Európai Unió megállapodott az egyszerűsített vízumkiadási rendszer bevezetéséről az ukrán állampolgárok számára. Az EU részéről közölték, hogy a megállapodás életbelépését függővé teszik attól, biztosítja-e Ukrajna a vízummentes beutazást a bolgár és román állampolgárok, így természetesen az erdélyi magyarok számára is, akik 2007. január 1-jétől szintén az EU tagjai. Ukrajna tavaly ősszel közölte, hogy az EU-val kötött megállapodás életbelépésének pillanatától érvényes a vízummentesség a román és bolgár állampolgárokra is.

Az egyszerűsített európai vízumkiadási eljárás 2008. január 1-jén életbe lépett az ukrán állampolgárok számára. Az egyezmény értelmében az ukrajnai igénylők 12 kategóriája juthat ezentúl ingyen európai uniós vízumhoz, a többiek számára pedig 60 helyett 35 euróba kerül mostantól a beutazási engedély. (Kárpátalja/pravda.com.ua)