Ha tél, akkor böllérverseny

Mezőgecse hagyományt teremt

2008. január 11., 09:00 , 365. szám

Január 26-án immár második alkalommal kerül sor böllérversenyre Mezőgecsében. A részletekről Mester Andrást, e vidékünkön egyedülálló rendezvény egyik megálmodóját, a község polgármesterét kérdeztük.

- Mi inspirálta önöket arra, hogy éppen böllérversenyt rendezzenek?

- Érzékeltük az igényt a falu lakóinak a részéről egy ilyen hagyományőrző rendezvény iránt. Sajnos a disznóvágás s a kapcsolódó szokásrendszer napjainkban vidéken is egyre ritkább, mondhatni, kihalóban van a hagyomány. Jó példa erre a disznó perzselése, hiszen ezt a műveletet szalma helyett ma már ott is szinte kivétel nélkül gázzal végzik, ahol egyáltalán vágnak még disznót. A Mezőgecsei Hagyományőrzők és Falufejlesztők Egyesülete ezért gondolta úgy, hogy jó volna egy ilyen látványos, sok embert megmozgató rendezvény formájában megőrizni, visszahozni a mindennapokba a disznóvágással kapcsolatos örökségünket. Szeretnénk, ha gyermekeink is látnák még, hogyan folyt a disznótor egykor szinte minden kárpátaljai portán, s ezen belül Mezőgecsében is.

- Kiknek a jelentkezését várják a versenyre?

- Természetesen elsősorban kárpátaljai csapatok részvételére számítunk, de máris elmondhatjuk, hogy a megmérettetés nemzetközi lesz, hiszen eddig két mezőgecsei csapat mellett Kiskunfélegyházáról, Tatabányáról és a Vajdaságból is jelezte részvételi szándékát egy-egy csoport. A csapatok létszámát nem korlátoztuk, de általában 6-10 fős csapatok jelentkeztek eddig.

- Meddig lehet jelentkezni?

- A jelentkezéseket január 24-ig várjuk a 00-380-31-41-4-13-32-es, illetve a 00-380-50-92- 553-70-es telefonszámokon, valamint a mezogecse@freemail.hu e-mail-címen.

- Mik a jelentkezés feltételei?

- A legfontosabb feltétel, hogy a csapatok jelezzék indulási szándékukat. Ezenkívül a helyszínen kifizetik majd öt kiló disznóhús árát. Itt jelezném, hogy az érdeklődők a rendezvénnyel kapcsolatos legfontosabb információkat megtalálhatják a www.mezogecse.atw.hu honlapon is.

- Miből áll majd a verseny, illetve milyen programmal várják az érdeklődőket?

- A nap eseményei a tulajdonképpeni böllérversennyel kezdődnek reggel hét órától a Kajdy-kúria előtti téren. Mindenekelőtt bemutatkoznak a résztvevő csapatok, rövid ismertetők hangzanak el disznóvágási szokásaikról. Ezután következik a tulajdonképpeni disznófogás és -vágás, a perzselés, a bontás, miközben természetesen kínálják majd a forralt bort és az úgynevezett fogópálinkát. A résztvevők ezenkívül versenyezhetnek a hagyományos disznótoros ételféleségek elkészítésében is, azaz készül majd toros káposzta és toros hús, májas hurka, véres hurka, kolbász és disznósajt. Az elkészült ételekből vásárt rendezünk, s emellett sor kerül a helyi borok versenyére is. Mindez természetesen a látogatók szeme előtt zajlik majd, de kulturális programot is kínálunk nekik délután a helyi művelődési házban. Fellépnek a mezőgecsei hagyományőrző csoportok, valamint vendégeink is. Így például megtekinthetik az érdeklődők a Kiskunfélegyházai Magyar Amatőr Szakácslovagrend bemutatóját. Végül este táncmulatságra kerül sor, amelyen Halász László zenekara szolgáltatja majd a talpalávalót. A táncmulatság kivételével, amelyre öt hrivnyáért válthatnak belépőt vendégeink, valamennyi rendezvényünk ingyenes.

- A rendezvényről kiadott tájékoztató szerint az esemény jótékonysági célt is szolgál.

- Valóban. A község óvodáját nem tudjuk rendbe hozni másképpen, csak úgy, ha a falu lakóinak segítségét kérjük, azaz gyűjtést rendezünk körükben. A böllérversenynél jobb alkalmat pedig keresve sem találhattunk volna arra, hogy megmozgassuk településünk polgárait.

hk