Megkezdődött a betétesek nyilvántartásba vétele

2008. január 11., 09:00 , 365. szám

Január 8-án megkezdődött az egykori szovjet Szberbank ügyfeleinek nyilvántartásba vétele.

Az Oscsadbank tájékoztatása szerint ez az intézkedés meggyorsíthatja az 1992. január 2-ig a volt szovjet pénzintézetben elhelyezett betétek visszatérítését. A nyilvántartás létrehozását nem szándékoznak időben korlátozni.

A kormány január 9-i ülésén döntött a betéteseknek fizetendő kompenzáció mértékéről és folyósításának üteméről. Julija Timosenko miniszterelnök bejelentette: a kifizetések január 11-től kezdődnek meg, s maximálisan 1000 hr kiutalásáról lehet szó egy betétes esetében.

Viktor Pinzenik pénzügyminiszter még kedden azt mondta, a tervek szerint a kifizetésre három nappal azt követően kerülhet sor átutalás formájában a volt betétes betét- vagy folyószámlájára, hogy az illetőt nyilvántartásba vették.

A nyilvántartásba vételhez a betétesnek fel kell mutatnia:

- személyi igazolványát, valamint az okmány első két és a lakhely-nyilvántartási bejegyzést tartalmazó oldalának fénymásolatát;

- az adónyilvántartási, úgynevezett identifikációs szám megadását tanúsító igazolást és annak fénymásolatát;

- a Szberbankban elhelyezett betétet igazoló betétkönyvet;

- az értékpapírokat (kötelezvényeket, kincstári jegyeket, államkölcsön-kötvényeket);

A nyilvántartás létrehozásáról a 8-800-501-34-10-es, illetve a 8-044-278-02-57-es telefonszámokon kaphatnak bővebb tájékoztatást az érdeklődők.

Korábban Julija Timosenko megerősítette, hogy távozik hivatalából, ha két éven belül nem sikerül visszafizetni a lakosságnak szberbankbeli megtakarításaikat. Szakértők ugyanakkor az üggyel kapcsolatban óvatosságra intenek. Egyes vélemények szerint a betétek ilyen ütemű visszafizetése tönkreteheti az ukrán gazdaságot, felgyorsíthatja az infláció ütemét, ezért célszerűbb volna a folyamatot 7-10 évre elhúzni. Timosenko jelezte, hogy a kifizetések fedezetét az árnyékgazdaság felszámolásából kívánja előteremteni, ugyanakkor elismerte, a visszafizetendő betétek pontos összegét csak azután lehet majd megbecsülni, hogy befejeződött az egykori betétesek nyilvántartásba vétele.

szcs