Az időskort el lehet odázni

A hosszú élet titka

2008. január 18., 09:00 , 366. szám

Az időskort el lehet odázni addig is, míg a genetika és az orvostudomány áttörésére várunk ezen a téren. Ehhez mindössze be kell tartani az örök ifjúság kilenc parancsolatát.

Az öregség olyan betegség, amelynek meg lehet találni az ellenszerét - állítják a genetikusok. Egy efféle kijelentés még ötven évvel ezelőtt is a tudományos karrier végét jelenthette volna bárki számára, ma azonban már ezek az egykor tévelygőkként megbélyegzett kutatók jelentik a tudomány élvonalát. A fiatal(os)ság meghosszabbítása mára a biológia egyik kiemelt kutatási területévé vált.

Bolygónk lakossága gyorsan öregszik. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint az elmúlt fél évszázad alatt az átlagos emberi élettartam majdnem 20 évvel nőtt, és elérte a 66 évet. Tavalyelőtt egy amerikai férfi várható átlagos élettartama 75 év, egy amerikai nőé pedig 80 esztendő volt. Európa egyes fejlett országaiban ezek a mutatók még magasabbak. Alig tíz év múlva az emberiség története során először előfordulhat, hogy a Földön több lesz az idős ember, mint az ötéves gyermek. A WHO előrejelzése értelmében 2020-ra több mint 1 milliárd 65 évnél idősebb ember él majd a Földön, azaz minden nyolcadik földlakó ehhez a korcsoporthoz tartozik.

A tudósok a fejlett államok e problémát felismerő kormányainak támogatásával egymást túllicitálva ajánlják az élet meghosszabbításának, s ezzel együtt a fokozatos időskori leépülés helyett a fiatal(os)ság megőrzésének legkülönfélébb módszereit. A forradalmian új egészségügyi technológiák mellett, melyeknek hatékonyságát még értékelni kell, a kutatók mind gyakrabban fordulnak az eredeti, s már rövid távon is sikert ígérő módszerekhez. A magas életkort elérő emberek rendszeres megfigyelése a közelmúltban lehetővé tette egy gerontológusokból, dietológusokból, fiziológusokból és pszichológusokból álló nemzetközi kutatócsoportnak a hosszú aktív élet "képletének" kidolgozását. A következtetéseik alapján megfogalmazott kilenc szabály az örök ifjúság parancsolatai néven vált közismertté. Ezek a szabályok az öregedés elleni komplex védelmet jelentik az emberi szervezet és pszichikum számára.

Miközben a Föld egy mai lakója átlagosan mintegy 2500 kilokalóriát fogyaszt naponta, a tudósok azt javasolják, hogy érjük be mindössze 1500 kilokalóriával. Indoklásuk szerint az "enyhe alultápláltság" állapotában a sejtek gyorsabban regenerálódnak. Ez az első parancsolat, amelynek betartása garantálja a szervezet számára a vírusokkal és fertőző betegségekkel szembeni ellenállóképességet.

A második parancsolat kimondja: a munka meghosszabbítja az életet. Azok, akik nem dolgoznak, sokkal gyorsabban öregednek.

A harmadik parancsolat értelmében az öregedés elleni legjobb orvosság a szerelem és a rendszeres szex. Az ezekkel együtt járó hormon, az endorfin megfiatalítja a szervezet sejtjeit. A vizsgálatok egyike kimutatta, hogy egy időskorú házas férfi, akinek fáj a szíve, átlagosan négy évvel tovább élhet, mint egy egészséges szívű, ámde nőtlen kortársa.

A negyedig parancsolat azt javasolja, hogy mindig, mindennel kapcsolatban legyen meg a saját álláspontunk. A saját értelmünkre, gondolkodásunkra támaszkodva élni annyit tesz, mint ritkábban esni depresszióba. A pozitív gondolkodás ugyanakkor csökkentheti a szervezetben a kortizol, azaz a stresszhormon szintjét, amely közismerten károsan hat az immunrendszerre.

Az állandó mozgás, a rendszeres fizikai aktivitás hozzájárul a növekedési hormonok felszabadulásához, amelyek megfiatalítják a szervezetet - mondja ki az ötödik parancsolat. Ez nem jelenti azt, hogy be kellene költöznünk a tornaterembe, hangsúlyozzák a tudósok, elegendő tíz perc fizikai terhelés naponta.

A hatodik parancsolat értelmében aludjunk mindig nyitott ablak mellett - azoknak, akik jobban tűrik a hideget, gyorsabb az anyagcseréjük, ami megfiatalítja a szervezet sejtjeit.

A hetedik parancsolat azt hirdeti, hogy időről időre tanácsos némileg eltérni a többi parancsolat feltétel nélküli betartásától. Aki időnként enged a szeszélyeinek, biztosítja pszichikai komfortérzetét, s egészségesebb lesz, mint a szigorú aszkéták - mutatnak rá a kutatók.

A szubjektív világszemlélet fontosabb, mint a valóság józan értékelése, állítja a nyolcadik parancsolat. Nem érdemes elnyomni az érzelmeket - ez az öregedéshez vezető biztos út. A tudósok kimutatták, hogy a pszichológiai feszültség lerövidíti az immunsejtek élettartamát, s ezáltal gyorsítja az öregedés folyamatát. Stressz hatása alatt kétszer olyan gyorsan "égetjük" az életünket, állítják a kutatók.

A kilencedik parancsolat lényege az, hogy az öregedés folyamatának lelassításában az agy megfeszített tevékenysége is segít, miután aktivizálja a szív munkáját és az anyagcserét. A patkányokon végzett laboratóriumi kísérletek kapcsolatot mutattak ki a magas életkor és az intellektuális erőfeszítés között. Azok a patkányok, amelyek kénytelenek voltak keresni a labirintusból kivezető utat és különböző játékokat játszottak, 50 százalékkal tovább éltek, mint a megszokott életformát folytató társaik. El szeretnék odázni az öregedést? Fejtsenek keresztrejtvényt és sakkozzanak - javasolják a tudósok. (Kárpátalja/Korreszpondent)