Elfogadták a költségvetéseket

Megyei és járási tanácsülések

2008. január 18., 09:00 , 366. szám

Operatív munkával kezdődött a kárpátaljai megyei és járási önkormányzatok számára a 2008-as év: a testületek ülésein elfogadták a közigazgatási egységek gazdasági és szociális fejlesztésének programjait, illetve a 2008-as évi költségvetéseket. Megható és történelminek nevezhető momentumra került sor ezen kívül a Nagyszőlősi Járási Tanács ülésén, ahol átadták a járás új címerét és zászlaját.

Megyei tanács

Január 12-én, meglehetősen szokatlan módon szombaton ülésezett Ungváron a Kárpátaljai Megyei Tanács.

A képviselők meggyőző többséggel fogadták el a megye gazdasági és szociális fejlesztési programját a 2008-as esztendőre. Ugyancsak megszavazott a testület egy sor kisebb jelentőségű határozatot és tervezetet is, köztük a farmergazdaságok 2008-2012 közötti támogatásának programját, valamint az előttünk álló esztendőre vonatkozó természetvédelmi intézkedések tervezetét.

Napirendre került a honfoglalási, illetve a szicsgárdisták emlékére állítandó vereckei emlékművek kérdése is, a megépítésük egyeztetésére vonatkozó előterjesztés azonban nem kapta meg a szükséges szavazattöbbséget. Lapunk érdeklődésére Brenzovics László, a KMKSZ alelnöke, a megyei tanács elnökének helyettese ugyanakkor jelezte, hogy a megyei tanács határozata ebben a kérdésben nem tekinthető perdöntőnek, mivel nem a testület kompetenciája dönteni az ügyben, az építési engedélyek kiadására ugyanis a Volóci járás jogosult. Szimbolikus jelentősége lett volna mindazonáltal annak, ha a testület áldását adja az elképzelésre.

Beregszászi Járási Tanács

Villámgyorsan megszavazta a régió költségvetését hétfőn a Beregszászi Járási Tanács.

A képviselőknek gyakorlatilag nem volt észrevételük a nullszaldósra tervezett büdzsével kapcsolatban, egyedül a helyi iparűzési adó mértékéről bontakozott ki rövid elméleti vita: néhányan kevesellték a járulék ez évre megszabott mértékét, rámutatva, hogy ennek betudhatóan is üres a járási kassza, a többség azonban szemmel láthatólag nemigen hajlott egy olyan népszerűtlen intézkedésre, mint amit az adószint emelése jelentene.

A költségvetés tervezetéből kiderült, hogy alig jut pénz a kultúrára. Kirívó példája ennek a krónikus pénztelenségnek, hogy a járás költségvetéséből mindössze 80 ezer hrivnya jutott a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színházra, holott csupán bérekre 480 ezer hrivnyára volna szüksége az intézménynek.

A tanács szeretett volna a végére járni annak a még tavaly felvetett kérdésnek, miként lehetséges, hogy néhány régióbeli község beleegyezett a nagymuzsalyi aranybánya területén végzendő további felderítő munkálatokba, miközben a közvélemény s a járási tanács is ellenzi azt. Az érintett három falu polgármesterei közül azonban ezúttal is csak a kovászói elöljáró volt jelen, aki mindjárt jelezte, hogy csupán a községi végrehajtó bizottság adta beleegyezését a munkálatok folytatásába, a település tanácsa nem. Nagybereg és Nagybakta polgármesterei ezúttal sem voltak jelen az ülésen, így nem is fejthették ki álláspontjukat. A teremben azonban elhangzott, hogy állítólag ezeken a településeken sem a dönteni egyedül hivatott községi tanács adta beleegyezését a bányászati tevékenység esetleges folytatásához. Mint emlékezetes, tavaly a járási tanács kérte a megyei önkormányzatot, hogy vonja vissza a kijevi székhelyű cégnek kiadott kutatási engedélyt, és addig is saját hatáskörben leállíttatott mindenfajta munkálatot az érintett területen.

Nagyszőlősi Járási Tanács

Január 12-én került sor Nagyszőlősön a járási tanács soron következő ülésére, melyen a szokásos napirendi pontok megtárgyalásán kívül szép, történelminek mondható esemény is történt: átadásra került a járás új címere és zászlaja.

A szimbólumokat – Kész Barnabás salánki hagyományőrző, középiskolai tanár munkái – Milován Jolán, a KMKSZ Nagyszőlősi Középszintű Szervezetének elnöke, járási tanácsi képviselő és Andrij Policsko, a függetlenné vált Ukrajna alkotmányának egyik kidolgozója vitte be ünnepélyesen a járási tanács üléstermébe és adta át őket a tanácsi képviselőknek.

Az ülés folyamán elfogadták a Nagyszőlősi járás 2008. évi gazdasági-szociális fejlesztési tervét és az éves költségvetést. Több fontos program került megtárgyalásra, köztük az energiatakarékossági program, mely jelenleg igen aktuális téma, főként az egyre növekvő energiaárak miatt. Ennek lényege, hogy amennyiben valaki szeretné lakását hőszigetelt otthonná varázsolni, s ennek következtében energiát és pénzt spórolni, az kamatmentes kölcsönt vehet fel a bankoktól (a kamatot az energiatakarékossági program keretében a járás fizeti).

Az éves büdzsé elfogadásakor kiderült, hogy előreláthatólag a költségvetés bevételi része ugyan meghaladja majd a múlt évit, azonban a kiadások is nőnek, így a problémák maradnak. A különböző szférák közül az oktatásügyben dolgozóknak a büdzsé szerint nem kell aggódniuk a fizetésük miatt, ugyanez a helyzet az egészségügyben dolgozók esetében is. Ez utóbbi tekintetében az egyik legnagyobb probléma a kórházi étkeztetés (betegenként napi négyszeri étkeztetésre 3,1 hr jut), valamint az intézmények fenntartási költségei. A legrosszabb helyzetben ismét a kultúra van: az ebben a szférában dolgozók számára a költségvetés csupán 9 havi fizetést tud biztosítani. Ezt a járási tanács kétféleképpen igyekszik lehetőség szerint orvosolni: az esetleges terven felüli pluszbevételekből, ill. állami támogatásból. Fontos momentum volt még a járási tűzoltóság kérdése: a nagyszőlősi városi és járási tűzoltóságon kívül ugyanis még közel egy tucat tűzoltóállomás van különböző településeken, s ezek fenntartására, az alkalmazottak fizetésére 1,2 millió hrivnya kellene, de a költségvetésben erre csupán 300 ezer hrivnyát tudtak elkülöníteni. Ez is súlyosbítja tehát a járási tanács gondjait, melyeket meg kell oldani.

Munkácsi Járási Tanács

Munkácson január 14-én ülésezett a járási tanács, ahol szintén elfogadták a 2008. évi járási költségvetést, mely lényegesen nagyobb a tavalyi évi büdzsénél, a 2005-ösnek pedig majdnem a duplája, ez hrivnyában mérve kb. 155 millió 580 ezer. Örömteli, hogy idén lényegesen nagyobb részben támogatja a járás a kultúrát, művelődéspolitikát, s az elmúlt évekhez képest lényegesen több pénzt fognak kapni az oktatási és művelődési intézmények is. Ezek egy része építkezésekre, tantermi felszerelésekre, bútorra stb., más része pedig a tanulók nyári táboroztatására megy majd el.

Ungvári Járási Tanács

Ungváron január 11-én került sor a járási tanács ülésére, melynek központi intézkedése a 2008. évi költségvetés elfogadása volt. A tavalyihoz viszonyítva ez 19 százalékkal magasabb, így lényegesen több pénz jut majd a járási települések önkormányzatainak. Mackó István, az Ungvári Járási Tanács elnökhelyettese lapunknak elmondta, az éves járási programok megvitatására és jóváhagyására február 1-jén vagy 8-án kerül sor, annak függvényében, mikorra sikerül rögzíteni a végleges programtervezetet.

pszv/halász