Kevés a munka

2008. február 8., 09:00 , 369. szám

Január 1-jei adatok szerint Kárpátalján 18 ezer munkanélkülit tartottak nyilván a foglalkoztatási központokban. A munkanélküliek 67,2 százaléka nő, 35,9 százaléka 35 év alatti fiatal - közölte Jurij Fuscsics, a megyei központ igazgatója.

Ugyancsak január 1-jei adatok szerint 2,1 ezer betöltetlen állás volt a megyében, ezen belül 1400 dolgozót, 400 hivatalnokot és 300 képesítést nem igénylő munkakör betöltésére jelentkező személyt kerestek. Mint Fuscsics rámutatott, az adatokból következően egy-egy betöltetlen állásra hat dolgozó, nyolc hivatalnok és 24 képesítéssel nem rendelkező személy pályázott.

A szakember szerint ma Kárpátalján a vidéken lakók helyezkednek el a legnehezebben: év eleji állapotok szerint 12,6 ezer falun élő munkanélkülit tartottak nyilván a foglalkoztatási központokban, azaz ügyfeleik mintegy kétharmada ebből a körből került ki. A korábban a mezőgazdaságban foglalkoztatott munkanélküliek száma meghaladja az ötezret, miközben csupán 61 betöltetlen állást tudtak felajánlani számukra a január 1-jei adatok szerint, azaz 85-en pályáznak egyetlen állásra.

Mint elhangzott, a foglalkoztatási központ tavaly több mint 30 ezer esetben segített elhelyezkedni az állástalanoknak. (Kárpátalja/ua-reporter.com)