Tehetetlen határőrség

Levadnij ezredes: Jelenleg a határsértés csak pénzbírsággal sújtható

2008. február 8., 09:00 , 369. szám

Az illegális migráció és a csempészés megfékezéséről, a határőrség, valamint a beregszászi járási önkormányzatok és az állami közigazgatás együttműködésének lehetőségeiről tanácskoztak múlt pénteken Beregszászban.

Magyarországnak a schengeni határőrizeti rendszerhez való csatlakozása a megélénkülő embercsempészés miatt új feladatok elé állította a határ menti régiókat, s egyébként is azt szeretnénk, ha nem kellene szégyenkeznünk a határhelyzet miatt - hangsúlyozta bevezetőjében Csizmár Béla. A Beregszászi Járási Tanács elnöke rámutatott, hogy a határtérségben uralkodó állapotok, a határ átjárhatósága komoly befolyást gyakorolnak az itt lakók életminőségére, s a befektetői klímára is. Tekintettel erre a Beregszászi járás önkormányzata korábban is igyekezett segíteni a határőrség munkáját, s lehetőségeihez mérten a jövőben is támogatást kíván nyújtani számukra, hangoztatta Csizmár Béla.

A tanácskozáson a Beregszászi Járási Tanács és a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal illetékesein kívül megjelentek az ukrán-magyar határnak a Beregszászi járást délnyugatról körbekerítő majd száz kilométernyi szakaszát, s az azon elhelyezkedő határátkelőhelyeket felügyelő határőregységek parancsnokai is, élükön Igor Levadnij ezredessel, a területileg illetékes munkácsi határőrosztag parancsnokával.

A helyzet a határon rendkívül változó, példa nélküli és nehéz - hangsúlyozta ismertetőjében Levadnij ezredes. A legégetőbb problémának a parancsnok az illegális migrációt nevezte. Mint emlékeztetett, a magyar bevándorlási jogszabályok módosítása, Magyarország csatlakozása a schengeni határőrizeti övezethez együttesen ahhoz vezetett, hogy szomszédunk rendkívül vonzó célponttá vált mindazok számára, akik a belső határok nélküli Európába tartanak, illetve akik egy európai uniós országban szándékoznak menekültstátust szerezni. Ráadásul, miután Szlovákia európai uniós támogatásból megerősítette az ukrán-szlovák határszakasz védelmét, a korábban ott igen jelentős embercsempész-tevékenység egy része is a magyar határra tevődött át. A növekedésre jellemző, hogy a tavaly a Beregszászi járás területén elfogott 267 határsértőből több mint kétszáz az év utolsó két hónapjában került kézre - érzékeltette kérésünkre a helyzet súlyosságát az ezredes.

Korábban a schengeni területre való illegális továbbutazás miatt az embercsempészek legfeljebb néhány jól bejáratott és általuk biztonságosnak tartott útvonalon próbálkoztak a határ átlépésével. Jelenleg azonban a legtöbb bevándorló számára az a fő cél, hogy magyar földre lépjen, s ott mindjárt menekültstátusért folyamodjék, hiszen a schengeni övezeten máris belül van. Ennek megfelelően a nyugatra igyekvők a határ szinte valamennyi méterén megpróbálkoztak már az átjutással. Ez jelentősen megnehezíti a határőrök dolgát, mivel így az egész ellenőrzésük alatt álló területet kénytelenek folyamatos megfigyelés alatt tartani. A legproblémásabbnak Mezőkaszony, Harangláb és Badaló községek és térségük számít, ahol helyi lakosok közreműködésével juttatják át az illegális bevándorlókat a határon- hangzott el.

Ugyancsak megnehezíti a határőrség dolgát, hogy a szervezet éppen gyökeres átszervezés alatt áll, műszaki ellátottsága is hagy kívánnivalót maga után, s mint Levadnij ezredes szomorúan konstatálta, gyakorlatilag semmilyen információt nem kapnak a helyi lakosságtól az embercsempészek és az illegális bevándorlók mozgásáról. A parancsnok szerint megtörténtek már az első lépések a határszakasz ellenőrzésének megerősítésére - így például a határőrök kaptak két új hőkamerát, s a személyi állomány növelését is tervezik. Elismerte mindazonáltal, hogy önerőből, a helyi lakosság, az önkormányzatok és a helyhatósági szervek nélkül aligha boldogulhatnak.

A határőrség által foganatosított intézkedések közé tartozik, hogy járőreik a Mezőkaszony és Zápszony közötti útszakaszon rendszeresen ellenőrzik a gépkocsin közlekedőket. Mint megtudtuk, az arra utazók egy része által nemtetszéssel fogadott intézkedést a határövezetben, lakott területen kívül jogszerűen gyakorolja a határőrség.

Szó esett a kábítószer-csempészetről, amely jelenleg elsősorban a határátkelőhelyeken keresztül bonyolódik, és a cigarettacsempészekről, akik gyakorta próbálkoznak a zöldhatáron is. Levadnij kénytelen volt elismerni, hogy az érvényes jogszabályok miatt a határőrök ma gyakorlatilag tehetetlenek a cigarettacsempészekkel szemben, hiszen a határsértés önmagában csupán pénzbírsággal sújtható szabálysértésnek számít.

A továbbiakban arról esett szó, hogy az anyagi segítségen túl miként lehetne fokozni az önkormányzatok, a lakosság és a határőrök közötti együttműködést, eloszlatni a helyenként tapasztalható gyanakvást. Felvetődött egyebek mellett az is, miként lehetne tisztán tartani az ukrán határátkelőhelyek környékét, amelyek bizony sokszor igen elkeserítő képet festenek Ukrajnáról az országba érkezőknek. A résztvevők némi iróniával állapították meg, hogy például az asztélyi határátkelőnél az utóbbi időben egyedül Sólyom László magyar köztársasági elnök látogatása tudta rávenni az illetékeseket a rendcsinálásra.

pszv