Csökkenhet a vizsgák száma

2008. február 15., 09:00 , 370. szám

A középiskolák végzőseinek tehermentesítése céljából az Oktatási és Tudományos Minisztérium a pedagógustársadalommal való egyeztetést követően azt javasolja, hogy a 11. osztályban csökkentsék ötről négyre a vizsgák számát.

Az érettségizők számára úgynevezett állami összegző attesztációt, azaz vizsgát írnának elő ukrán nyelvből (kötelező), Ukrajna történetéből (kötelező), matematikából (kötelező a filológiai, társadalmi-humán, művészeti-esztétikai, sport irányultságú osztályok kivételével) és a tanterv invariáns összetevőjének egyik tárgyából a diákok választása alapján. Azokban az oktatási intézményekben, ahol szakirányú oktatás folyik, a választható vizsga megfelelhet az intézmény irányultságának. Azokban az oktatási intézményekben, ahol az oktatás a nemzetiségi kisebbségek nyelvén folyik, a választható vizsga lehet az oktatás nyelve.

Az általános középfokú oktatási intézmények végzőseinek kívánságára attesztációként számíthatók be a külső független értékelés eredményei.

Ezenkívül, abból a célból, hogy lehetetlenné váljon az éves attesztáció érdemjegyeivel és osztályzataival való visszaélés, s növekedjék az év végi jegy szerepe, javasolják az összesítő jegy eltörlését. Az általános és a teljes középfokú végzettségről szóló bizonyítványok mellékletében a félévi jegyek alapján állítják majd ki az éves érdemjegyeket. Az attesztáció jegyeit külön állítják ki. (mon.gov.ua/Kárpátalja)