A polgármester "megelőz"?

Ungvár: bombariadó és bacchanália

2008. február 15., 09:00 , 370. szám

Bombariadó volt múlt szerdán Ungváron. Az esetből azonban némileg váratlanul mégsem bűnügy, hanem politikai csetepaté kerekedett.

A történet február 6-án délután kezdődött, amikor a rendőrség és a rendkívüli helyzetek minisztériumának különleges egységei körülvették a polgármesteri hivatal épületét és lezárták a városközpontban található Postova teret. Később megtudhattuk, hogy egy ismeretlen telefonáló értesítette az Ukrán Biztonsági Szolgálatot a városháza épületének "aláaknázásáról", az SZBU pedig riasztotta a többi szolgálatot.

A robbanásveszély miatt a rendőrség munkatársai az épület kiürítésére szólítottak fel. Evakuálásra azonban végül is nem volt szükség, mivel február 6-tól 8-ig, azaz péntekig a hivatalban dolgozók szabadságon voltak az influenzajárvány miatt meghirdetett karantén, s az épület fertőtlenítése miatt. Késő délutánra a rendvédelmi szervek fel is oldották a Postova tér zárlatát, az épületbe azonban állítólag továbbra sem engedtek senkit.

"Ungváron folytatódik a bacchanália" - jelentette be másnap, csütörtökön némileg teátrálisan Oleg Podebrij, Ungvár polgármesterének szóvivője. Szavai szerint a polgármesteri hivatal továbbra is a rendőrség hatalmában volt, melynek képviselői magát a polgármestert sem engedték be az épületbe. A rendvédelmi erők a meghirdetett karanténnal magyarázták intézkedéseiket, Podebrij ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy civil ruhás ismeretlenek állítólag felnyitották a polgármesteri hivatal irodáit, s az épületben tartózkodnak a Berkut egységei és mások is.

Megszólalt maga Szerhij Ratusnyak polgármester is, bejelentve, hogy "a "balogák" utasítására a városban folyik a helyi önkormányzat megsemmisítése". Mint mondta, nincs garancia arra, hogy a polgármesteri hivatal irodáikba visszatérő munkatársainál nem találnak majd odacsempészett kábítószert, fegyvert, megjelölt vagy egyéb, a hitelrontásra alkalmas pénzt. Szavai szerint "a városháza aláaknázásáról szóló hazugság most már átlátszó".

A polgármester egyébként is igen látványosan tiltakozott. A városháza zárt ajtaja elé hívott össze még aznap délutánra rögtönzött tanácsülést, amelyen 30 igen szavazattal az EBESZ-hez, az Európa Tanácshoz, az USA és az európai államok kijevi nagykövetségeihez, valamint az ország vezetőihez címzett felhívást fogadtak el. A dokumentumban a történteket a megyei hatalom megrendelt cselekményeinek bélyegezték, bizalmatlanságukat fejezték ki a megyei állami közigazgatási hivatal vezetése iránt, továbbá követelték az ungvári rendőrfőnök, a megbízott városi és megyei ügyészek, valamint az SZBU megyei vezetőjének azonnali lemondását.

Ezzel egy időben az a híresztelés kezdett terjedni a városban, miszerint a bombariadó nem volt véletlen. Ezek szerint a helyhatóság így válaszolt arra a hírre, hogy már a közeljövőben esedékes a házuk táján a rendvédelmi szervek látogatása. A "látogatás" célja sajtóhírek szerint bizonyos földügyletekkel kapcsolatos dokumentumok lefoglalása lenne az illetékes városi hatóságoknál.

Figyelemre méltó Viktor Csepak kárpátaljai rendőrfőnöknek a történtekhez fűzött kommentárja is. A főrendőr a sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy az ügyészség eljárást indított a városi tanács tisztségviselői által elkövetett visszaélések ügyében. Mikor Ratusnyak és környezete tudomást szerzett erről, karantént hirdettek, a városháza alkalmazottait pedig kétnapos szabadságra küldték. Majd miután látták, hogy a karantén sem segít, jött a bombariadó. Csepak rámutat, hogy a Ratusnyakkal kapcsolatba hozható sajtóorgánumok munkatársai korábban érkeztek az eset helyszínére, azaz a polgármesteri hivatalhoz, mint a rendőrök. Vajon honnan tudtak az újságírók az SZBU-hoz érkezett névtelen telefonról? - teszi fel a jogos kérdést a rendőrfőnök.

Az eset egyben újabb kiváló alkalmat szolgáltatott ahhoz, hogy ismét egymásnak eshessenek a városi tanács Mi Ukrajnánk - Nemzeti Önvédelem (NU-NSZ) és BJUT frakciói, amelyek pártjaik országos szinten mutatott példájával mit sem törődve, kis híján két éve lelkesen aprítják egymást.

Vaszil Hnatkiv megyei és városi tanácsi képviselő, a BJuT ungvári városi szervezetének vezetője sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy pártja már a közeljövőben referendumot kezdeményez Ratusnyak polgármester leváltása érdekében, akinek tevékenységét "ungvárellenesnek" nevezte. Szavai szerint a legnagyobb felháborodást a városi tanács földügyekben hozott határozatai váltják ki, valamint az az igyekezet, hogy elvegyék a helyi gimnázium uszodáját. A BJUT azzal sem elégedett, hangzott el, hogy a helyhatóság nem találja a közös hangot sem a megyei, sem a központi vezetéssel, "rezervátummá" változtatva Ungvárt.

Igaz, néhány órával később Hnatkiv már visszakozott, s az újságírókat vádolva a tények kiforgatásával közölte, hogy pártja egyelőre semmiféle határozatot nem hozott a referendummal, illetve Ratusnyak visszahívásával kapcsolatban. Pártja nyilatkozata szerint akkor lesznek készek erre a lépésre, ha "meglesz ehhez Ungvár város közösségének akarata". A lényegesen enyhébb megfogalmazás sem volt azonban elegendő ahhoz, hogy megóvja a BJUT-ot az NU-NSZ éles válaszától. Helyi pártszervezetük nyilatkozata rámutat, hogy éppen ők, az ungvári miukrajnások voltak a kezdeményezői annak a memorandumnak, mely az ungvári hatalom tevékenységének átláthatóvá tételét szorgalmazta, s amelyre a felajánlott koalíciós szerződés tervezetével együtt a helyi BJUT-osok immár 2 éve nem válaszolnak. A nyilatkozat szerzői arra is emlékeztetnek, hogy a BJUT képviselői tagjai lettek a Ratusnyakot támogató "informális hatalompárti többségnek" a városi tanácsban, támogatva ezzel a városvezetésnek azt a tevékenységét, melyet most "ungvárellenesnek" neveznek.

Miközben azonban a város politikusai ily módon jól elszórakoznak egymás ócsárlásával, két kérdés továbbra is megválaszolatlan marad: (a) ki és mi végre keltett pánikot a hamis bombariadóval; és (b) miért nem mehetett be a polgármester a saját irodájába?

hk