Nevetlenfalui körkép

A határforgalom fellendítette a kereskedelmet...

2008. március 7., 09:00 , 373. szám

A Nagyszőlősi járás délkeleti végében egy kb. 1200 lelket számláló község simul az ukrán-román határhoz, Nevetlenfalu, ahonnan derült időben a szem ellát az Avas-hegység kéken hullámzó, szépséges vonulatáig, míg a déli és a nyugati látóhatár belevész az Alföld tengersík rónaságába. A települést korábban a Királyházától Nevetlenfaluig közlekedő személyvonat is összekapcsolta a nagyvilággal, ám a Lembergi Vasút a közelmúltban felszámolta a személyszállítást az adott vonalon, igencsak megnehezítve ezzel a helybeliek életét.

- A kistermelők így már nem ülhetnek vonatra, és nem szállíthatják el a gyümölcsfeleslegüket a beregszászi, illetve a huszti piacra - sajnálkozik Vjacseszlav Litovka tanácstitkár. - Ugyanakkor a közúti személyszállítás sincs igazából megoldva, lévén, hogy egyetlen autóbuszjárat indul reggel a járási központ felé, s egyetlen egy robog vissza este Nagyszőlősről a községünkbe. Az ugyanezen a vonalon közlekedő két iránytaxi egyike pedig nemrég meghibásodott, s így jelenleg csak egy iránytaxi bonyolítja le - reggel és dél között - a személyszállítást. Pedig sokan utaznának Beregszászba a magyar konzulátusra, illetve a főiskolára, ezért levelet intéztünk a járási tanácshoz, kérve az önkormányzati szervet: tegyen lépéseket azért, hogy beinduljon egy újabb Nevetlenfalu-Nagyszőlős, valamint a Nevetlenfalu-Beregszász járat, ám még nem kaptunk választ...

- De miből is próbálnak megélni a helybeli lakosok?

- Korábban jelentős mennyiségben termesztették itt a földiepret, ám később alábbhagyott a termesztési kedv, míg csak szorosabb kapcsolatba nem kerültünk a szomszédos, romániai Halmival, ahol nagy területekről szüretelik le a szóban forgó gyümölcsöt, s nagy tételekben értékesítik azt. Még földieper-fesztiválokat is tartanak a nevezett községben. Az innen oda át-átruccanó helyi gazdák pedig - fantáziát látva a dologban - belevágtak a bogyós gyümölcs termesztésébe, s jelenleg már elég sokan foglalkoznak e mezőgazdasági kultúrával - tájékoztat dr. Oroszi József polgármester. - Pláne, hogy az elmúlt esztendőben elég gyengén jövedelmezett az uborka, ami eléggé elvette a gazdák kedvét a zöldségtermesztéstől, pedig pár éve többen is belevágtak a dologba (igaz, a többség szabadföldön termesztette az uborkát), s járásban üzemelő konzervgyárak mindegyike átvevőhelyet létesített a falu területén.

A farmerek többsége szemeseket termeszt, és jószágot (többnyire sertést) nevel eladásra - magyarázza a tanácstitkár. - Ám a felvásárlók olyan alacsony árat fizetnek értük, hogy egyszerűen nem folyik be jövedelem az állattenyésztésből, így akadnak, akik eladják a jószágukat a falubelijeiknek, mert csak nagyon nehezen tudják eltartani azokat...

- Négy minipékség is működik a falu területén - közli a polgármester. - Kettejük már régebben is üzemelt, úgy három évvel ezelőtt azután a másik két sütöde is megnyitotta a kapuit, termékeiket pedig a járás egész területén forgalmazzák, de kis pékségekről lévén szó, csak két-három munkást alkalmaznak. Nagyszőlősre sem sokan járnak be dolgozni, s már Magyarországon sem vállalnak annyian munkát, mint öt évvel ezelőtt. Ugyanakkor, míg a közúti határátkelőhely megnyitása előtt mindössze három üzlet működött a falu területén, addig ma már húszegynehány kereskedelmi egység - többségében élelmiszerbolt - található a községünkben, mivel Ukrajnában minden olcsóbb, mint Romániában, s így az odavalósiak nagyon sok élelmiszert vásárolnak az itteni üzletekben.

- Végezetül pedig térjünk rá a településfejlesztésre...

- Már a falu egésze rákapcsolódott a gázvezeték-hálózatra, s a közintézmények mindegyikébe bevezették a földgázt. Rendbe hozták és óvodává alakították át az orvosi rendelő emeleti részét, amellett pedig teljes belső felújítást kapott a rendelő, átszerelték az intézmény fűtési rendszerét, bevezették a központi vizet, s a tető egy részét is sikerült átfedni. A megyei alárendeltségbe tartozó főutat évente javítják, de csak a kátyúkat tüntetik el, így azok újra és újra megjelennek. A mellékutcákat csak kavicsrétegek leterítésével próbálják járhatóvá tenni, a községi tanácsnak ugyanis nincs pénze a leaszfaltozásukra (bevételei nagyobbrészt az állami támogatásból származnak). Tervbe van véve a közvilágítás helyreállítása, a járási alárendeltségbe tartozó Nevetlenfalu-Akli, valamint a Nevetlenfalu-Szőlősgyula-Feketeardó útvonal felújítása, s hamarosan beindul a háztartási hulladék központi elszállítása.

Lajos Mihály