Pedagógusok a szórványban

Konferencia

2008. március 7., 09:00 , 373. szám

Február 29–március 2. között a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Kölcsey Ferenc Szakkollégiumában került lebonyolításra a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetségnek (KMPSZ) a szórványvidéken oktató pedagógusok számára szervezett konferenciája.

A konferencia nyitóelőadását Punykó Mária, a KMPSZ szórványprogram-koordinátora tartotta Eredmények és gondok a kárpátaljai szórványoktatásban címmel. A közös ebédet követően került sor a konferencia hivatalos megnyitójára, ahol Orosz Ildikó, a pedagógusszövetség és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke köszöntötte az Ungvárról, Szolyváról, Rahóról, Kőrösmezőről stb. érkezett pedagógusokat, valamint a konferencia lebonyolítását támogató Szülőföld Alap képviseletében Czabán Sárát. Foltin Viktória ungvári gimnáziumi tanár A magyar mint idegen nyelv. Tanításának sajátosságai és céljai címmel tartott részletes és kimerítő előadást saját tapasztalatait közzétéve.

Énekes népi gyermekjátékok, mondókák és játékok a nyelvtanulás szolgálatában címmel Fekete Zsuzsa főiskolai előadó referált. A napot író-olvasó találkozó zárta Weinrauch Katalin gyermekíróval.

A szombati nap első előadását Orosz Ildikó A kárpátaljai magyar oktatás helyzete, a szórványiskolák perspektívái címmel tartotta. Az előadás a főiskola egy, a pedagógiai, néprajzi és nyelvészeti tanszékek munkatársai által 2005-ben tett felső-Tisza-vidéki kutatóútjára és az ezt összegző kutatásra épült. Ennek során remek dolgozatok születtek Punykó Mária, Gabóda Éva és Hutterer Éva tollából, Orosz Ildikó pedig a tapasztalatok összegzésével, rendszerezésével foglalkozott. Az előadást közös megbeszélés, vélemény- és tapasztalatcsere követte.

Ezután Csernicskó Istvántól, a főiskola rektorhelyettesétől a Mi a kétnyelvűség, ki a kétnyelvű című előadás következett. Gabóda Éva a szókincsfejlesztés lehetőségeit, Gabóda Béla pedig a nevelés és értékrendszer, értékorientáció témakörét taglalta, részletesen kitérve a felső-Tisza-vidéki magyarságra. Az előadásokat Havriljuk Ilona főiskolai előadó Kétnyelvűség és identitás. Az identitás kialakulásának mechanizmusai c. témája zárta, majd a vacsorát követően filmvetítésre került sor.

Vasárnap Penckófer János író, költő, irodalomtörténész A hazaszeretet motívuma Kovács Vilmos költészetében, Kész Margit főiskolai előadó pedig A magyar hagyományok ápolásának szerepe a szórványvidéken címmel tartott előadást.

A rendezvényt a Szülőföld Alap és az Euroclip–EuroKapocs Közalapítvány támogatta.

fzs