Importtüntetők Ungváron

Tüntetés a magyar nemzeti jelképek ellen

2008. március 14., 09:00 , 374. szám

Ukrán szélsőjobboldali szervezetek és pártok tüntetést szerveztek szerdán délelőtt a Kárpátaljai Megyei Tanács épülete előtt. A közel száz tüntető tiltakozott a munkácsi várban és a Vereckei-hágón felépült "magyar jelképek" ellen, illetve az ellen, hogy a Kárpátaljai Megyei Tanács külön nemzeti kisebbségként ismerte el a ruszinokat.

A tiltakozó gyűlés kezdetén körülbelül húsz, ruszin zászlók alatt érkező demonstráló is megjelent a megyei tanács előtti téren. Ekkor az ukrán nacionalisták magyarellenes jelszavakat kiabáltak, többen provokálták a ruszinokat, de a milícia időben közbeavatkozott.

Lapzártánkkor zajlott még a megyei tanács ülése, azonban a képviselők többsége úgy döntött, hogy nem tűzik napirendre a Lemberg Megyei Tanács fenti témákban megfogalmazott állásfoglalását, elutasították továbbá néhány nacionalista kárpátaljai megyei képviselő hasonló témájú határozati javaslatát is.

A téren tüntetők közel két órán át kitartottak a kellemetlen időben, szónokaik a magyar szeparatizmustól és az idegen érdekeket szolgáló politikusoktól féltették leginkább Kárpátalját. Többen kijelentették: mindent megtesznek azért, hogy ez a vidék ne legyen második Koszovó. Transzparenseiken, lózungjaikon a következő feliratok szerepeltek: El a magyar imperializmussal Ukrajnából! Budapest kérjen bocsánatot a Kárpáti Ukrajnáért! Tüntessék el Kárpátalja ukrán földjéről az idegen szimbólumokat! Le Havasival, nincs helye az idegen provokátoroknak! Nem kell szeparatizmus Ukrajnában! stb.

A tüntetők közé vegyült tudósítónk több, a szomszédos Lemberg megyéből erre a demonstrációra érkezett fiatallal is beszélt, s a lapunknak nyilatkozó kárpátaljai illetőségű felháborodott demonstrálók közül is mindannyian elmondták, hogy ők nem ebben a megyében születtek, viszont nem tudják elfogadni a kárpátaljai vezetők szerintük "ukránellenes döntéseit és intézkedéseit".

Badó Zsolt