Ukrán nyelvi vetélkedő

2008. március 14., 09:00 , 374. szám

Március 8-án első alkalommal rendezett ukrán nyelvi és irodalmi vetélkedőt a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (KMF). A hagyományt teremteni szándékozó verseny a főiskola előadótermeiben zajlott két kategóriában: az elsőben a középiskolák 9-10. osztályos, a gimnáziumok 6-7. osztályos és a líceumok I-II. évfolyamos tanulói, míg a másodikban a középiskolák, gimnáziumok és líceumok idén érettségiző tanulói versenyeztek egymással.

A vetélkedőt dr. Csernicskó István, a KMF rektorhelyettese nyitotta meg, aki a rendezvény kapcsán a tesztírásról szólt, mint olyan tényezőről, amely különböző oktatási alkalmakkor - pl. érettségi és felvételi vizsga - egy, a tudásszintet jól felmérő értékelési módszer. Ugyanakkor, tekintve, hogy ukrán nyelvről volt szó, szólt még a logikus gondolkodás és a nyelvtudás fontosságáról is, mint olyan tényezőkről, melyek együttes és helyes használata segítségükre lehet a diákoknak érettségi és felvételi vizsgákkor.

A versenyzőknek a vetélkedőn tesztfeladatokkal kellett megbirkózniuk, melyeket a KMPSZ és a KMF közötti szerződés értelmében főiskolai tanárok állítottak össze a kategóriáknak megfelelő ukrán nyelv és irodalom tananyagból. Az első kategória versenyzőinek 60, míg a végzősöknek 90 perc állt rendelkezésükre a feladatok megoldására. Külön említésre méltó még, hogy a feladatok hasonlóak az érettségi felvételi feladatokhoz.

A tesztlapokat főiskolai tanárokból álló zsűri bírálja el, majd a KMPSZ közvetítésével az eredményeket elküldik minden, a vetélkedőben érdekelt iskolának.

Az érettségiző tanulók eredményét főiskolai felvételi esetén beszámolják a felvételi pontszámba.

fiser