Drágul a benzin

2008. március 21., 09:00 , 375. szám

Újabb benzinár-emelési hullám söpört végig Ukrajnán az elmúlt héten.

Egy sor kelet-ukrajnai városban kisebb pánik tört ki múlt csütörtökön, több száz benzinkútnál csupán talonra, vagy már csak az új, magasabb áron lehetett üzemanyagot vásárolni. Számos töltőállomás ki sem nyitott aznap.

Sajtóbeszámolók szerint előző este, amikor például Dnyipropetrivszkben még 5,30 hrivnya volt a legkeresettebb, 95-ös oktánszámú benzin literje, hosszú sorok alakultak ki a kutaknál. A vezetők nem csupán a gépkocsik tartályait töltötték fel üzemanyaggal, hanem minden elérhető tároló alkalmatosságot is.

Hasonló volt a helyzet több szomszédos megyében. A kisebb pánik kiváltó oka az a gyorsan terjedő híresztelés volt, miszerint estére a készpénzért kapható 95-ös benzin ára elérheti a 6 hrivnyát.

Reggel azután kiderült, hogy a kijevi benzinkutaknál általában 10 kopijkával emelkedtek az árak. Kárpátalján ugyancsak 5-10 kopijkával lett drágább a gázolaj, és a 95-ös oktánszámú benzin ára is emelkedett, 5,40-50,55 hrivnya között mozgott. Mifelénk azonban nem volt tapasztalható feltűnő forgalomnövekedés a kutaknál a további áremelésről szóló hírek hatására.

Az üzemanyagárak március elején indultak viszonylag gyors növekedésnek, s e héten is folytatódik a drágulás. A 95-ös benzin és a szintén keresett gázolaj esetében a drágulás mértéke azóta esetenként a 35 kopijkát is meghaladta.

Elemzők az elkövetkező időszakra további drágulást jósolnak. A 95-ös oktánszámú benzin literjének ára valószínűleg már a napokban elérheti és meg is haladhatja majd a lélektani határnak tekintett 6 hrivnyát, s a dízelolajé sem marad el sokkal ettől a szinttől.

hk