Kerámiamáz volt a sugárforrás

2008. március 21., 09:00 , 375. szám

Egy cirkónium-szilikátot tartalmazó tartálykocsi okozta a Palló-Csap vasúti teherpályaudvaron észlelt radioaktív sugárzást.

A Kárpátalja Megyei Környezetvédelmi Felügyelet környezetvédelmi és sugárbiztonsági szolgálata közölte, hogy március 9-én sikerült beazonosítani gammasugárzás forrásául szolgáló, cirkónium-szilikátot szállító vagont, amelyet még aznap visszafordítottak Szlovákiába.

Mint arról korábban beszámoltunk, folyó év február 10-én az úgynevezett Palló-Csap vasúti teherpályaudvar területén a megengedett maximális határértéket (0,3 mkSv/ó) több mint hatvanszorosan meghaladó (19-20 mkSv/ó) gammasugárforrásra bukkantak a környezetvédelmi és sugárbiztonsági osztály munkatársai az egyik vágány tövében. A maximális sugárzást közvetlenül a talaj felszínén mérték.

A sugárforrásul szolgáló szennyeződés utilizálásával az illetékes hatóságok a donyecki székhelyű, s az ilyen feladatok elvégzésére szakosodott Radon Állami Egyesülést bízták meg, amelynek munkatársai közel fél tonna talajmennyiséget távolítottak el a helyszínről, annak helyét pedig lebetonozták.

A cirkónium-szilikátot elsősorban a kerámiagyártásban, a fehér mázok előállításához használják.

pp