Mennyibe kerül az útlevél?

2008. április 4., 10:00 , 377. szám

Még Viktor Csepak vezérőrnagy, a BM Kárpátalja Megyei Főosztályának vezetője sem fogalmazott egyértelműen arról, hogy az illetékes okmányirodák mennyit is kérhetnek el egy útlevél kiállításáért.

A megyei főrendőr a Tisza-1 tévécsatorna élő adásában válaszolt a nézők telefonos kérdéseire. Ezekre többnyire kimerítő válaszok is születtek, ám a vezérőrnagy egyes esetekben kénytelen volt az illetékes alosztályok vezetőinek (nem telefonos!) segítségét igénybe venni.

Így történt akkor is, amikor egy néző azt kérdezte, hogy miért kellett leánya útlevelének elkészítéséért 600 hrivnyát fizetnie, amelynek elkészültét az okmányirodában csupán fél éven belül ígérték?

Válasszal Igor Mihajlisin, a megyei belügyi főosztály állampolgársági, bevándorlási és a természetes személyek nyilvántartási ügyeivel foglalkozó osztályvezetője szolgált, aki elmondta, hogy a vonatkozó kormányrendelet értelmében az útlevélért 170 hrivnya állami illeték fizetendő; a BM, a pénzügyi, illetve a gazdasági tárca közös rendeletének megfelelően a szolgáltatásért 10,28 hrivnyát kell fizetni. A büntetlenséget igazoló (köznapi nyelven: erkölcsi) bizonyítvány 13,10 hrivnyába kerül. Amennyiben az elveszett helyett kell új úti okmányt kiállítani, a fizetendő díj 62,40 hrn. Másik útlevéllel kapcsolatos bejegyzés illetéke 60,17 hrn. Mindezeken túl pedig az állami illeték összege 8,50 hrivnya.

Szó esett továbbá arról, hogy az útlevél elkészítésének maximális határideje 30 nap. Az illeték duplája fizetendő abban az esetben, ha az ügyfél igénylésére az útlevél sürgősséggel, illetve 10 napon belül készítendő el.

pp