Édes anyanyelvünk - 2008

2008. április 11., 10:00 , 378. szám

Idén a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola adott otthont a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség Édes anyanyelvünk nyelvhasználati versenyének, melyen 9-12. osztályos tanulók mérhették össze tudásukat két kategóriában. A nem idén érettségizők esetében az volt a tét, hogy kik képviselik majd Kárpátalját az Édes anyanyelvünk rendezvénysorozat magyarországi döntőjében, melyet minden évben Sátoraljaújhelyen rendeznek. Az érettségiző osztályok tanulói esetében a versenyen elért eredményt a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola figyelembe veszi, ha a résztvevők a főiskolán kívánják folyatni tanulmányaikat. Megnyitóbeszédében dr. Orosz Ildikó, a KMF és a KMPSZ elnöke arra hívta fel a szépszámú versenyzősereg figyelmét, hogy kisebbségi helyzetben az anyanyelvű nyelvhasználat az identitásnak, a magyar kultúrához való tartozásnak fokozottan része, kiemelt eleme. Majd az idén bevezetésre került új érettségi és felvételi rendszer kapcsán elmondta, hogy az sok tekintetben nehezíti az idén érettségiző magyar iskolások dolgát, de nem szabad, hogy elriassza őket a felsőoktatásba való jelentkezéstől.

Ezután kezdetét vette a verseny, melynek menetét a főiskola tanáraiból álló háromtagú zsűri (dr. Beregszászi Anikó, dr. Kész Margit, dr. Penckófer János) felügyelte, és végül a következő eredményt hirdette ki. A nem idén érettségizők között első helyen a bátyúi Erdős Georgina végzett (felkészítő tanára Szántó Edit), második lett Szemere Judit (Beregszászi 4. Sz. Középiskola, tanára Huszti Andrea), harmadik pedig Deák Adrienn (Kaszonyi Középiskola, tanára Bodnár Tünde). A negyedik helyen hármas holtverseny alakult ki Szántó Annamária, Tóth Tibor (mindketten Bátyúi Középiskola, tanáruk Szántó Edit) és Kelemen Viktória (Salánki Középiskola, tanára Kelemen Klára) között.

Az idén érettségizők versenyében első helyen Béres Anikó végzett, második lett Joó Orsolya (mindketten a Bátyúi Középiskolát képviselték, tanáruk Szántó Edit), harmadik helyezett Balogh Erika (Kaszonyi Középiskola, tanára Varga Éva), negyedik Birta Brigitta, ötödik Pisták Hajnalka (mindketten BMG, tanáruk Riskó Márta) lett. Mindannyiuknak gratulálunk!

nmi