Kárpátaljai gyerekek siklósi sikere

2008. április 18., 10:00 , 379. szám

Ötödik alkalommal rendezett Lélektől lélekig címmel irodalmi gyermekfesztivált a Siklósi Batthyány Kázmér Általános és Alapfokú Művészeti Iskola, melyen magyarországi és valamennyi határon túli régiót képviselő mesemondók és versmondók mérték össze erejüket. Kárpátalját Hidi Evelin (Eszenyi Középiskola), Máté Krisztián, Lőrincz Zsolt (Nagymuzsalyi Középiskola), Salánki Judit, Gricza Zoltán és Vidnyánszky Attila (Beregszászi Magyar Gimnázium) képviselte.

A kárpátaljai résztvevők valamennyien a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség vetélkedőinek helyezettjei, s jutalomként utaztak a fesztiválra. Három korcsoportban folyt a verseny. A legkisebbek Mátyás királyról szóló mesével szerepeltek, míg a II. és III. korcsoportosok a fesztivál felhívásának megfelelően a Nyugat című folyóirat alkotói köréhez tartozó költők, írók lírai alkotásaival neveztek be.

A fesztivál hagyományaihoz híven arany-, ezüst-, illetve bronzfokozattal minősítették a versenyzők teljesítményét. A kárpátaljai szavalók valamennyien arany fokozatot kaptak, mesemondóink pedig ezüstöt. Az aranyfokozatot elnyertek közül kiemeltek egy "legaranyabbat", s az a kárpátaljai Vidnyánszky Attilának jutott.

A gyermekfesztivál résztvevői felejthetetlen három napot töltöttek Siklóson, különösen nagy élményt jelentett a kuruc kor híres várába, a siklósi várba tett kirándulás.

pm.