Tavaszi teendők

2008. április 25., 10:00 , 380. szám

Az aktuális kerti, szántóföldi munkálatokról Őr Hidi László nagydobronyi gazdálkodót kérdeztük.

- Ezekben a napokban a műtrágyázás és a tengeri vetésének előkészítése volna a legsürgősebb tennivaló, amennyiben az időjárás engedné. Ezzel szemben sok helyütt az a helyzet, hogy a nedves tavasz miatt még a burgonya vetése sem fejeződött be. A nehéz munkagépekkel szinte lehetetlen rámenni a szántóföldekre.

Ami a tengerit illeti, annak vetéséhez köztudottan kellően ülepedett talaj kell, tehát ajánlatos legalább három héttel korábban elvégezni a talaj-előkészítő földmunkákat, a megfelelő műtrágyák kijuttatását. A vetés után ajánlatos elvégezni a gyomirtást. Amennyiben ez az időjárás miatt nem sikerülne, úgy közvetlenül a tengeri kikelése után is megpróbálkozhatunk a gyomirtással, de így a művelet mindenképpen drágább lesz, és kevésbé hatékony.

Mifelénk tovább tart a hónapos retek betakarítása, s ugyancsak folyik az olyan melegigényes növények palántáinak a kiültetése, mint a paradicsom, a paprika vagy az uborka.

A paradicsom például kifejezetten fagyérzékeny növény, ezért a nagyüzemi kertészetekben csak a fagyok elmúltával ültetik ki a palántát. A kiskertben és a balkonon azonban mégis érdemes a palántázást már április közepén megkezdeni, mert ha nincs tavaszi fagy, illetve meg tudjuk őket védeni, akkor korán lehet szüretelni. Ha az időjárás hidegre fordul, akkor a kiültetett palánták megvédhetők a fagy hatásától oly módon, hogy földdel felkupacoljuk őket. Ezt a paradicsompalánták két-három napig viselik el, azután ki kell bontani őket. Védhetjük a palántákat papírsüveggel, szalmatakarással, továbbá úgy is, hogy agyagcserepet vagy műanyag védőkalapot borítunk föléjük. Elültetésük előtt a gödörbe egy kevés érett istállótrágyát, komposztot tegyünk. A paradicsompalántákat mélyen is lehet ültetni, mert a szárukon is fejlesztenek járulékos gyökereket. Márpedig minél több a gyökér, annál erősebb lesz a növekedés, és több lesz a termés! Ha a palánták nevelésük közben megnyúltak, akkor a szár alsó részét fektessük vízszintesen az ültetőgödörbe.

Egyébként szinte bármilyen veteményezésnek, ültetésnek most van itt az ideje a kiskertekben. Nyilvánvaló, hogy a melegigényes növények némelyike még nem kerülhet ki védtelenül a szabadföldbe, ajánlatos a fóliás, fátyolfóliás takarás.

- Csapadékos tavaszunk van idén. Mit kell ilyenkor másként csinálnia kertésznek, gazdának?

- Feltétlenül igyekezzünk kihasználni azokat a rövid, néha csak félnapos időközöket is, amikor két eső között lehet dolgozni a mezőn. Ne feledjük, hogy amely növény késve kerül a földbe, az a várhatóan meleg, aszályos nyár miatt előreláthatóan kevesebbet is terem majd. Például a burgonya már csak származásánál fogva sem egy túlzottan melegigényes növény. Számára nyilván egy olyan hűvösebb, csapadékosabb időjárás az ideális, mint amilyen ez az idei tavasz, s később, a nyári száraz melegben már nem fejlődik olyan jól.

- Megjelentek a piacokon az első primőr zöldségek. Sokan aggódnak amiatt, hogy a termelők túl sok műtrágyát, növényvédőszert használnak fel a termesztésükkor. Mit kell tudnunk ezzel kapcsolatban?

- Valóban elterjedt hiedelem, hogy a fóliasátras, vagy a korai primőr zöldségeknek magas a nitrát-tartalma. Tudni kell azonban, hogy ez a magas nitráttartalom nem feltétlenül a túlzott műtrágyázás velejárója, hanem a fényhiány következménye is lehet. Tehát ha csupán szerves trágyát alkalmazunk kora tavasszal, akkor is magasabb lesz a növények nitráttartalma, mint a nyáron beéretteké. Tény, hogy a szakemberek azt ajánlják, ilyenkor kisgyerekeknek nem ajánlatos fogyasztani ezekből a primőrzöldségekből.

szcs