Ülésezett a KMKF

2008. április 25., 10:00 , 380. szám

Magyarország schengeni övezethez történő csatlakozásának az egyes határon túli magyar közösségekre gyakorolt hatásáról tárgyalt keddi budapesti ülésén a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF).

Az ülésen beszámoló hangzott el a schengeni övezethez való csatlakozást követő időszaknak a magyar-magyar kapcsolattartást érintő első tapasztalatairól, az eljárási szabályokról, a vajdasági és kárpátaljai magyarsággal kapcsolatos támogatási formák alkalmazásáról. A kárpátaljai tapasztalatokról Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke és Dupka György, az UMDSZ alelnöke szólt.

Kovács Miklós az ülést követően lapunknak elmondta, tájékoztatta a testületet a Magyarországnak a schengeni övezethez való csatlakozásából adódó problémákról, illetve tolmácsolta az Albizottságnak a KMKSZ közgyűlésének felhívását, amely kéri, módosítsák oly módon a határon túli magyarokról szóló törvényt, hogy lengyel mintára biztosítsanak ingyenes vízumot a nem európai uniós országokban élő magyaroknak, kapjanak munkavállalási jogot, s a magyar állampolgárokkal egyforma jogokat az oktatás területén. A KMKSZ elnöke ezen kívül elmondta, beszámolt az Albizottságnak arról, hogy a Szövetséget kiszorították a kapcsolattartási támogatások folyósításából.

Ennek hatására az Albizottság állásfoglalásának második pontjában felkéri a magyar kormányt, hogy vizsgálja felül a kárpátaljai kapcsolattartási támogatások folyósításának gyakorlatát. Az Albizottság szorgalmazza továbbá, hogy a kormány vizsgálja meg a lengyelországi vízumkiadási gyakorlatot az Ukrajnában élő lengyelek vonatkozásában, és vonja le a pozitív tapasztalatokat a magyar-magyar kapcsolattartás szempontjából.

Az Albizottság tagjai ezen kívül áttekintették az RMDSZ, a KMKSZ, az UMDSZ, továbbá a VMSZ-VMDP-VMDK által benyújtott autonómiakoncepciókat. (Kárpátalja/MTI)