Felszámolják a kisvasutat?

2008. május 2., 10:00 , 381. szám

Felszámolás fenyegeti az idén 100 éves kárpátaljai keskeny nyomtávú vasutat, mert üzemeltetője szerint ráfizetéssel működik.

A sokak számára egyetlen megfizethető közlekedési eszközt jelentő, emellett ipartörténeti értéknek és idegenforgalmi látványosságnak sem utolsó kisvasút nagyobbrészt a Borzsa folyó völgyében húzódik, Nagyszőlős, Beregszász és Ilosva környéki falvakat köt össze a járási központokkal.

Az Ukrán Államvasutak (Ukrzaliznica) azonban fenntartási nehézségekre hivatkozva most azt tervezi, hogy felszámolja az ipar- és vasúttörténet magyarországi szerelmesei által is kedvelt kisvasutat. A hír nagy felháborodást keltett az érintett járások és települések közösségeinek körében, amelyek beadvánnyal fordultak Kárpátalja megye és az ukrán állam vezetéséhez, hogy biztosítsa a kisvasút fennmaradását és további működését. A kárpátaljai kisvasút 100 évvel ezelőtt megépített 210 infrastrukturális létesítménye - hidak, kitérők, állomásépületek - máig fennmaradt, jóllehet ebből mintegy 120 felújításra szorul, mert az állam már évek óta egy fillért sem fordít a fenntartásukra. Egy Ökörmezőről elszármazott kijevi milliomos bankár máris jelezte: a kisvasút felszámolása esetén annak egy részét átszállíttatja szülővárosába, ott szabadtéri múzeumot alakít ki belőle, hogy az utókor legalább egy darabkáját láthassa a Kárpátalja történetével összefonódott keskeny nyomtávú vasútnak.

snicer