KMKF: magyarigazolvánnyal ingyenes vízumot alanyi jogon!

2008. május 2., 10:00 , 381. szám

A magyarigazolvánnyal rendelkezők kaphassanak ingyenes magyar vízumot, térítsék vissza nekik a már kifizetett vízumdíjakat; ezt a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) kulturális és oktatási albizottsága kezdeményezi a magyar kormánynál.

A problémát dr. Brenzovics László, a KMKSZ alelnöke, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnökének helyettese vetette fel a múlt szerdai budapesti tanácskozáson. A képviselő Kovács Miklóshoz, a KMKSZ elnökéhez hasonlóan, aki korábban a KMKF jogi albizottságának ülésén vett részt, szorgalmazta, módosítsák oly módon a határon túli magyarokról szóló törvényt, hogy lengyel mintára biztosítsanak alanyi jogon ingyenes vízumot a nem európai uniós országokban élő magyaroknak, kapjanak munkavállalási jogot, s a magyar állampolgárokkal egyforma jogokat az oktatás területén.

Botka Lajosné, a KMKF kulturális és oktatási albizottságának MSZP-s társelnöke a testület ülése után bejelentette: felkérik a kormányt, hogy még a tavaszi ülésszakon terjessze az Országgyűlés elé az ingyenes vízumhoz jutást célzó javaslatot. Kitért arra, hogy a vízumkötelezett országokban élő magyarság kapcsolattartásának támogatására rendelkezésre álló 720 millió forintos keretből egyelőre kevesen igényeltek pénzt, mert a többség még a schengeni csatlakozás előtt beszerzett egész évre érvényes magyar vízumot. (Kárpátalja/MTI)