Megjelent a szexdrog!

Lányok, vigyázat!

2008. május 2., 10:00 , 381. szám

Egyre jobban terjed Európában a "Gina", azaz a folyékony ecstasy, amit nemierőszak-drognak is neveznek. Nem véletlenül: színtelen, szagtalan, így bármilyen italba könnyen becsempészhető a tudatmódosító szer. Az anyag már Magyarországon is számos helyen beszerezhető.

Külföldön régóta ismerik ezt a szert: bármelyik amerikai újságban olvashatunk olyan lányokról, akik egy buli után egy ismeretlen férfi ágyában kötöttek ki, mert ilyen droggal kábították el őket.

A szer eredeti hatóanyaga, a GHB (gamma-hidroxi-butirát) nevű anyag régóta fent van a nemzetközi droglistákon. A GHB-t mint diszkódrogot, nemi vágyat serkentő drogot árulják. Rendszeres használata függőséget alakíthat ki, elvonási tüneteket okozva. A külföldi droglaborok azonban az elmúlt időszakban úgy próbálták kijátszani a hatóságokat, hogy új vegyületeket hoztak létre, olyanokat, amelyeknek valamelyik összetevője nincs a tiltólistán. Az ilyen anyag előállításával elvileg nem követnek el bűncselekményt, a drog kisebb kockázattal terjeszthető.

Legálisan sehol sem lehet hozzájutni a "Giná"-hoz vagy a GHB-hez, de a interneten keresztül beszerezhető. Aki beveszi, szinte tudatvesztéses állapotba kerül, befolyásolhatóvá válik. A hatás tizenöt percen belül jelentkezik, erőssége a dózis nagyságától függ. Nagy mennyiségben teljes emlékezetkiesést, a koordinációs képesség elvesztését, émelygést, izomlázat, dührohamokat, a tájékozódó képesség elvesztését, ájulást, eszméletvesztést, szédülést, hányingert és hányást okozhat. Túladagolása akár kómához, görcsökhöz, fulladáshoz, légzési nehézséghez és halálhoz is vezethet. Alkohollal együtt használva rendkívül veszélyes lehet, a legtöbb haláleset GHB és alkohol együttes fogyasztása miatt történik.

Szakértők szerint egyetlen védekézés van ellene: ne igyanak már felbontott üvegből, illetve ne hagyják poharukat őrizetlenül. (Kárpátalja/Blikk/funyiro.hu)