Az árak az eget verik

Élelmiszerpiac: Ünnepi drágulás

2008. május 9., 10:00 , 382. szám

Hagyományaink kevéssé örvendetes részévé vált immár, hogy a nagyobb ünnepek előtt nőnek az élelmiszerárak. Márpedig az ünnepekből ugyancsak kijutott nekünk az elmúlt napokban.

A kereskedők nem tudnak ellenállni az ünnepek előtt megnövekvő keresletnek, s mindjárt vastagabban fog a ceruzájuk, ha az ilyenkor kelendő termékek áráról van szó. Létezik ezenkívül néhány további árfelhajtó tényező, amelyek nem függnek az ünnepektől, elősegítik viszont, hogy az árak csak elvétve ereszkedjenek alább az ünnepek elmúltával. Ilyen az infláción túl egyebek mellett a termelés monopolizáltsága némelyik termékcsoport esetében, a termeléscsökkenés, valamint - elsősorban vidéken - az élelmiszerüzletek és áruházak legtöbbször igen gyenge kínálata.

A hús már egy hónappal ezelőtt sem volt éppen olcsó, az ünnepek azonban így is látványos áremelkedéssel köszöntöttek be, elsősorban a sertéskaraj és -comb, valamint a bélszín esetében. A karaj 40 hrivnyás kilogrammonkénti ára legfeljebb Ungváron nem borzasztotta el az átlagos vásárlókat, ám ott is csak azért nem, mert a megyeközpontban helyenként az 50 hrivnyát is elérte az ára.

A drágulás igazi kiváltó oka nem az ünnep volt, hanem a húshiány - vélik a szakemberek. Az állatállomány évek óta tartó csökkenése, az idén csillagászativá vált takarmányárakkal együtt most már nagyon érezteti a hatását, s nem csak az árakban, hanem a minőségben is. Azt beszélik, a húsimport ma már legalább 10 százalékos árcsökkenéssel járna, túl sok azonban az ellendrukker, akik az árak fenntartásában érdekeltek. A főleg Lengyelországból érkező lényegesen olcsóbb külföldi hús és hústermékek ráadásul csak elvétve jutnak el vidékre, ahol a piacok hentesei így érthetően majdhogynem monopolhelyzetben vannak.

A magasan szárnyaló húsár automatikusan növelte a szárnyasok iránti keresletet, minek következtében azután e termékfajtából is hiány alakult ki a piacon, ami viszont ugyancsak árfelhajtó hatású volt.

Az optimista becslések szerint az ünnepek elmúlta és a megélénkült húsimport kisebb árcsökkenést eredményezhet középtávon, a kevésbé bizakodó szakemberek azonban azzal is beérnék, ha kezdetnek megállna az immár hónapok óta tartó áremelkedés. Tény, hogy ezekben a napokban újra lehet 35 hrivnyás áron is karajt kapni.

Jelentősen megnőtt a kereslet az elmúlt hetekben a tojás iránt is, annak ára azonban szinte nem emelkedett a boltokban, csupán a piacon. Miután az országban gyors ütemben nő a tojástermelés, a bolti árak várhatóan az elkövetkező hónapokban sem változnak jelentősen, sőt valamelyest talán csökkenhetnek is. A piacon az ortodox húsvét közeledtével megnövekedett kereslet óhatatlanul drágulást váltott ki, az ünnepek után azonban az árak itt is csökkentek valamelyest.

Mifelénk az ünnep alig érintette a tejtermékek piacát, azt kizárólag a már korábban elindult drágulási hullám befolyásolta. Nyáron ugyan hagyományosan olcsóbbak valamivel a tej és a tejtermékek a piacokon, idén azonban aligha számíthatunk erre, mivel országszerte csökken a termelés ebben a szektorban is. Gyenge vigasz, hogy most már valószínűleg nem emelkednek tovább az árak, amíg kint vannak a legelőn a tehenek.

A gyümölcs- és zöldségárak immár hónapok óta az egeket verik, mégis újra és újra meg tudnak döbbenteni bennünket a kereskedők. A nagy és hosszan tartó májusi ünnepek előtt helyenként akár 25 százalékkal is nőtt a nálunk hagyományosan ünnepi eledelnek számító friss uborka, paradicsom és paprika ára, miközben a zöldhagyma és hónapos retek, amely pedig most már eladhatatlan halmokban áll a piacokon, továbbra sem lesz olcsóbb. Az ünnepek elmúltával most ismét 18-20 hrivnya körül mozog a paradicsom ára, s 11-12 hrivnyába kerül az uborka kilogrammja, ami viszonylag elfogadható árnak mondható, ha figyelembe vesszük, hogy tavaly tavasszal is hasonló áron juthattunk hozzá a primőrökhöz. Bizonyosan nem örülnek mindennek a termelők, ha figyelembe vesszük, hogy azóta legalább 17 százaléknyi infáció rakódott az árakra.

Drágulásnak indult az alacsony árát hónapokon keresztül megtartó burgonya, s most már várhatóan egyre többe kerül majd, egészen az újkrumpli megjelenéséig.

Az alma, amely ilyentájt egyetlen "hazai" gyümölcsünk, állítólag rendületlenül drágul majd tovább. A szakemberek szerint nincs ebben semmi meglepő, hiszen a ma az üzletekben vagy a piacokon kapható alma túlnyomó többsége külföldi eredetű, s az ára megközelítőleg a duplája a csak ritkán látható hazai gyümölcsnek. Nem csoda, ha ilyen körülmények között mind többen választják inkább az alig valamivel drágább banánt, kivit vagy narancsot.

hk