"...égen fénylő arany sugár..."

Anyák napi ünnepségek

2008. május 9., 10:00 , 382. szám

Legszebb ünnepeink közé tartozik május első vasárnapja, az édesanyák, nagymamák napja. Bár ez elsősorban a családok ünnepe, sok helyen egy-egy település közössége zenés-táncos műsorral köszöntötte az ünnepelteket. Ezekből a rendezvényekből válogattunk a teljesség igénye nélkül.

Homok

Tartalmas műsorral kedveskedtek az Ungvár melletti Homokon élő gyermekek az édesanyáknak és a nagymamáknak. Az ünnepséget szervező Petró Ibolya, a KMKSZ Homoki Alapszervezetének elnöke köszöntötte a közönséget, majd arra intette a fiatalokat: "Ne csak az anyák napján legyetek szófogadóak, segítőkészek, figyelmesek, hanem az év minden napján." Szopó Lívia az anyák napja megünneplésének történetét ismertette, majd tehetséges gyermekek - Seleszták Marianna, Molnár Emília, Varga Petra, Mihalik Anita, Jevcsák Eszter, Fogas Gyula, Balla Béla, Hajdú Nikolett és Hajdú Szabina, Marcsák Gergő és Julcsenkó Roland - előadásában versek, jelenetek, dalok hangzottak el.

Az ünnepség végén a szervezők köszöntötték a születésnapját ünneplő Komonyi Valériát és a most hetvenéves Tárczy Sándort, aki a KMKSZ Homoki Alapszervezetének első elnöke volt. A rendezvény háziasszonya, Petró Ibolya és a gyerekeket felkészítő Fogas Gyula, Mihalik Dina és Varga Viktória láthatóan mindent megtett az ünnepség sikeréért. Végül minden anya, nagymama kapott egy-egy szál virágot, közben Marcsák Gergő énekelte az Ez a nap más, mint a többi című dalt. Az ünnepség olyannyira jó hangulatú volt, hogy míg kint esett az eső, a közönségnek az volt az érzése: a zsúfolásig megtelt kultúrházban süt a Nap.

Tiszacsoma

"Jézus itt van és hív téged" - ezt az igét hirdető felirat, vidám zeneszó és színes léggömbökkel díszített sátor várta az érdeklődőket Tiszacsomán arra a hagyományteremtőnek szánt anyák napi ünnepségre, melyet a helyi református gyülekezet, Rácz János, a KMKSZ Tiszacsomai Alapszervezetének elnöke, Dávid Árpád csomai és Hánykovics Leonárd bilkei református lelkipásztorok szerveztek. A gyülekezeti ház udvarán sorra kerülő rendezvényre a csomaiakon kívül nagy számban látogattak el református hívek, családok a járás több településéről.

Hánykovics Leonárd tiszteletes, a rendezvény egyik házigazdája lapunknak elmondta: "Az alkalmat az édesanyák tiszteletére szerveztük, mely az egyik legszebb ünnep a családot fontosnak tartó magyar ember életében."

A nagyszámú érdeklődőt Dávid Árpád tiszteletes köszöntötte, aki tanulságos történetekkel mutatta be az anya és a gyermek közötti kapcsolat fontosságát. Ezután zenei szolgálatot végzett Antal István és Melinda, a tiszacsomai fiatalok énekes-verses műsorral léptek fel, majd Kincses Margaret beregszászi segédlelkész tartott áhítatot. A program közös énekléssel és imával, valamint szeretetvendégséggel zárult.

Bátyú

Szívet melengető anyák napi ünnepséget tartott a bátyúi Együtt Nyugdíjasklub a község középiskolájában. Köszöntőjében Szántó Edit, a KMKSZ Bátyúi Alapszervezetének elnöke kiemelte: az év 365 napja is kevés lenne ahhoz, hogy megköszönhessük az édesanyáknak, nagymamáknak, dédiknek azt a sok gondoskodást, önzetlen szeretetet, amellyel nap mint nap bearanyozzák életünket. Ezt követően a nyugdíjasklub elnök asszonya, Demjén Ilona köszöntötte az egybegyűlteket. A lelkes nyugdíjasok valóságos csodát varázsoltak a kis színpadra. Műsoruk három részből állt: versek, dalok hangzottak el az anyákról, nagymamákról, majd a hagyományőrző műsor következett. Demjén Ilona felvázolta a nyugdíjasklub közel egyéves munkájának eredményeit, melynek csúcspontja a falumúzeum létrehozása, majd következett a műsor harmadik része, mely az önfeledt humoré és szórakozásé volt. A nyugdíjasok fiatalokat meghazudtoló könnyedséggel jelenítették meg a falusi életképeket a kikapós asszonyokról, lányokról. A műsor szerkesztője és koreográfusa Balogh Mária nyugdíjas magyartanár volt. A nézők vastapssal jutalmazták a színvonalas előadást.

Kígyós

Az édesanyákat, nagymamákat ünneplő rendezvényt Kígyóson egybekötötték egy sporteseménnyel: a falu amatőr labdarúgói mérték össze erejüket a magyarországi testvértelepülés, Tiszarád csapatával.

Az anyák napi rendezvény kulturális részére a holland segítséggel nemrég felújított faluházban került sor. A szép számú egybegyűltet Kész Elemér, a falu polgármestere, a KMKSZ helyi alapszervezetének elnöke köszöntötte, külön kiemelve a nagymamákat és anyukákat, hiszen őket ünnepelték ezen a neves napon. Jókívánságai után bemutatta a rendezvényre meghívott vendégeket: Papp Endrénét, Tiszarád polgármesterét, Sin Józsefet, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal elnökhelyettesét és Pocsai Vincét, a helység református lelkészét. Ezután színvonalas előadással lepték meg az összesereglett ünnepelteket többek között a kígyósi óvodások, iskolások, a helyi kultúrház műkedvelő csoportja, akik versekkel, dalokkal, tánccal köszöntötték az anyukákat. A nyugdíjas énekkar régi, az eseményhez illő dalokkal, a Tiszarádi Aranyeső Népdalkör vezetője, Borsuk Jánosné népdalokkal emelte a műsor színvonalát. Közben az udvaron készült a finom bográcsos, az iskola épületében pedig egy kis vendéglátás mellett meg lehetett kóstolni a különféle kígyósi borokat. Kész Elemér érdeklődésünkre elmondta, hogy a rendezvény anyagi hátterét a Szülőföld Alaptól pályázat útján, valamint helyi vállalkozók - Knobloch Sándor, Molnár Béla és Sass Károly - segítségével teremtették elő.

A kulturális program után került sor a labdarúgó-mérkőzésre, amely tulajdonképpen a tavaly Tiszarádon vívott meccs visszavágója volt.

zszszs