Fekete tollal

Matekvizsga: csak szépen íróknak?

2008. május 9., 10:00 , 382. szám

Sokak rémálmai váltak valósággá az elmúlt héten megrendezett emelt szintű matematika érettségi vizsga kapcsán. A gyerekek nem mindig értették a feladatokat, a tesztlapokat ellenőrző számítógépek pedig a tanulók némelyik válaszát voltak képtelenek felismerni.

Az április 29-én megrendezett matematikavizsgán 225383-an vettek részt, azaz a jelentkezettek 85,5 százaléka. Arról semmilyen kimutatás nem szól, hogy miért volt ilyen magas a távolmaradók száma.

A legtöbb problémát sajtóbeszámolók szrint az okozta országszerte, hogy az iskolások némelyike fekete helyett kék vagy lila színű tollat használt a tesztlapok kitöltésére, amit a computer nem vagy alig érzékel. Ugyancsak problémát okozott, ha a diákok nem egyenes vonalakkal rajzoltak keresztet a helyes válasz mellé, vagy annak szárai túlfutottak az erre a célra kijelölt négyzet határain. Legalább ekkora gond volt, ha valaki nem eléggé felismerhető számokat vetett papírra, azaz csúnyán írt. Ezekben az esetekben a számítógép nemegyszer a helyes válaszokat is helytelenekként értelmezhette.

"Az utolsó pillanatig nem tudtuk, milyen tollat kell majd használni. Némelyek azt mondták, hogy kötelező a fekete színű zselés toll, mások szerint viszont golyóstollal kellett volna írni - panaszolja egy diáklány. A legtöbben azonban mégiscsak azt róhatják fel a vizsgáztatóknak, hogy a legkisebb javítás vagy paca a válaszban, egy csúnyán írt szám is rossz választ, s értelemszerűen alacsonyabb érdemjegyet eredményezhet. Ugyanakkor, teszik hozzá mások, a tesztlap egyik feladatának szövege nem volt befejezve. Vajon ezt hogy fogja majd értékelni a számítógép? - tették fel némi kárörömmel a kérdést többen is.

A tesztközpont szakemberei igyekeztek megnyugtatni a kedélyeket. Biztosítottak arról, hogy a nem teljes szövegű feladatot minden esetben megoldottként veszik majd figyelembe. Ugyanakkor szerintük a vizsgázóknak kiadott könyvecskékben, amelyekben a tudnivalókat foglalták össze a tesztelésről, egyértelműen leszögezték, hogy fekete tollat kell használni a munkához, mert azt a számítógép könnyebben ismeri fel. Másodlagos, mondják, hogy milyen típusú írószerszámról van szó - golyóstollról-e avagy zselésről -, a lényeg, hogy kellően telített legyen a tinta fekete színe.

A teszteket javító szakemberek jelezték, hogy egyelőre a kék tollal írott tesztlapokat sem vetették el véglegesen, ugyanakkor, azok számítógépes feldolgozása lényegesen több időt vesz igénybe, s ezért a jövőben nem áll majd módjukban figyelembe venni az ilyen melléfogásokat, nem fogják kijavítani a nem fekete tintával írott munkákat. Mint elmondták, ellenkező esetben nem érkeznek kiadni június 1-jére minden vizsgázónak az úgynevezett szertifikátokat vagy minőségi tanúsítványokat, amelyek az érdemjegyeket tartalmazzák, s amelyek elengedhetetlenek a felsőoktatási intézményekbe való felvételizéshez.

Számos pedagógus már így is aggódik, hogy sokan lesznek majd, akik az új rendszer apró hibái miatt június 1-jére nem kapják majd meg a szertifikátjaikat.

Egy nappal a vizsga után az interneten közzétették a vizsgafeladatok megoldásait. Néhány pedagógus ezzel kapcsolatban érdeklődésünkre elmondta, megítélésük szerint olyan feladatok is szerepeltek a vizsgakérdések között, amelyeket a diákok nem tanultak a jelenleg érvényes program szerint. Mások szerint ugyanakkor a feladatokkal minden rendben volt. Az viszont nem könnyítette meg szerintük a felvételizők dolgát, hogy a teszt összeállítói túlságosan sok feladat megoldását igyekeztek belezsúfolni a rendelkezésre álló három órába.

Sokakat máris foglalkoztat a kérdés, miként lehet majd megfellebbezni a tesztek eredményeit. Valószínű, hogy a legtöbben legfeljebb június 1-je táján tudják majd meg a vizsgajegyeiket. Az "elégedetleneknek" ezután mindössze öt napjuk lesz arra, hogy fellebbezzenek. Ez idő alatt kell majd az Ukrán Tesztközpont igazgatójának címzett kérvényt megírniuk.

pszv

A felvételiző panaszt emelhet

A felvételiző panaszt emelhet munkája értékelése ellen, ha a teszt megírásának helyszínére való eljutás központi megszervezésével kapcsolatos hiba miatt késett a vizsgáról, vagy amennyiben vizsga közben a megfigyelők alaptalanul elvonták a figyelmét a munkájáról. A vizsgázó jobb érdemjegyet követelhet a fellebbezés útján, ha írás közben más diákok zavarták, vagy a tanteremben rosszak voltak a köztisztasági viszonyok. Ok lehet a vizsgaeredmény felülvizsgálatára az is, ha a diák kétségbe vonja a teszt nyílt részét ellenőrző szakember kompetenciáját.

A kérvényben fel kell tüntetni a folyamodó személyi igazolványának adatait (a 16 évnél fiatalabbak esetében a keresztlevél adatait), a vizsga tárgyát, valamint a kapott érdemjegyet tartalmazó szertifikát sorozatszámát.