Az elnökválasztási küzdelem kezdete?

Belpolitika: Konfliktus a parlamentben

2008. május 16., 10:00 , 383. szám

Kedden reggel a BJUT parlamenti képviselői blokkolták a Legfelsőbb Tanács elnökségét. Megfigyelők szerint elképzelhető, hogy máris megkezdődött az elnökválasztási küzdelem Viktor Juscsenko és Julija Timosenko között.

Viktor Juscsenko ukrán elnöknek kedden délelőtt másodszori nekifutásra sem sikerült elmondania a törvényhozásban a képviselőkhöz intézett beszédét. Hagyományos felszólalását ez év elején egyszer már el kellett halasztania az államfőnek; akkor a NATO-csatlakozás kérdése miatt robbantott ki parlamenti válságot az ellenzék. Ezúttal rendhagyó módon a nagyobbik kormánypárt, a BJUT foglalta el a házelnöki emelvényt, a szószéket, valamint a kormánytagok, az államfő és a vendégek számára fenntartott páholyokat.

A BJUT részéről már korábban jelezték, hogy amennyiben a törvényhozás nem a kormány által tervezett inflációellenes intézkedések megvitatásával, illetve az Állami Vagyonalap elnökének leváltásával kezdi a munkahetet, akadályozni fogja a testület munkáját. Mint kiszivárgott, a tervezett inflációellenes intézkedések keretében, melyek elsősorban fogyasztói árak megfékezését célozzák, árstoppot rendelne el a kormány több élelmiszerféle esetében, illetve lehetővé tenné a hús illetékmentes behozatalát.

Roman Zvarics, a kisebbik kormánypárt, a Viktor Juscsenko elnököt támogató Mi Ukrajnánk - Népi Önvédelem (NU-NSZ) parlamenti frakciójának vezetője elismerte, hogy az elnökpárti tömörülést teljesen váratlanul érte koalíciós partnerük döntése a parlamenti szószék blokkolásáról. Mint mondta, ez a kérdés előzőleg nem szerepelt a koalíciós tanács napirendjén. Ugyanakkor Zvarics úgy vélte, hogy a történtek nem okozhatják a kormánykoalíció széthullását.

Megfigyelők úgy értékelik az újabb parlamenti konfliktust, mint a Viktor Juscsenko államfő és Julija Timosenko kormányfő, a BJUT elnöke közötti elnökválasztási küzdelem kezdetét. A tavalyi előrehozott parlamenti választások idején még szövetségesként fellépő nyugatbarát politikusok a 2009 végén esedékes elnökválasztás potenciális résztvevőinek számítanak. Julija Timosenko tavaly év végi kormányra kerülése óta ezért folyamatosak az összetűzések a miniszteri kabinet és a végrehajtó hatalommal ugyancsak felruházott elnök között. A BJUT most áttételesen éppen az államfői titkárság gáncsoskodásával magyarázza, hogy kormánypárt létére kénytelen a törvényhozás munkájának akadályozásához folyamodni elképzelései megvalósítása érdekében.

Juscsenko ugyanakkor a sajtónak nyilatkozva kimódoltnak nevezte az egész konfliktust. Szavai szerint példa nélkül álló az ukrán történelemben, hogy éppen a törvényhozás munkájáért felelős parlamenti többség akadályozza annak működését. Az államfő egyben felszólította a koalíciót, hogy stabilizálja a Legfelsőbb Tanács munkáját. "A koalíciónak vállalnia kell a teljes felelősséget azért, ami ma a parlamentben történik, s minden kötelezettséget vállalnia kell a parlamentben folyó munka stabilizálásáért" - hangsúlyozta Juscsenko. (Kárpátalja/FH/rbc.ua/korrespondent.net)