A győzelem napja

2008. május 16., 10:00 , 383. szám

Ukrajnában országszerte megemlékeztek május 9-éről.

Juscsenko elnök a kormány és a parlament képviselőivel együtt megkoszorúzta az ismeretlen katona emlékművét, majd a háború veteránjaival együtt ünnepi menetben vonult végig Kijev főutcáján.

A vidéken tartott hivatalos ünnepségeken a keleti és déli, jelentős részben oroszok által lakott régiókban viszonylag nagy számban vett részt a lakosság, míg Nyugat-Ukrajnában a háborús veteránokon és a hivatalból megjelenő állami, önkormányzati vezetőkön túl csekély volt az érdeklődés.

A Razumkov Intézet felmérése szerint míg a keleti és déli régiókban a megkérdezettek 76,5 százaléka tartja nagy ünnepnek május 9-ét, nyugaton - e régióhoz tartozik a magyarok lakta Kárpátalja is - csupán 30,4 százalékuk.

Az idei ünnepségek előtt vita bontakozott ki a Szevasztopolban állomásozó orosz Fekete-tengeri flotta létrehozásának 225. évfordulójára tervezett díszfelvonulás megrendezéséről. Jobboldali ukrán vélemények szerint külföldi ország hadereje nem tarthat díszszemlét a független Ukrajna területén. A krími orosz szervezetek viszont polgári engedetlenségi akciókat helyeztek kilátásba, ha az eseményre mégsem kerülne sor. Az ünnepséget végül is bizonyos megszorításokkal mégiscsak megrendezték május 11-én. (FH/Kárpátalja)