"Törd meg kenyered az éhezőkkel"

Jótékonysági koncert Munkácson

2008. május 16., 10:00 , 383. szám

A fenti mottó jegyében ötödik alkalommal került sor pünkösd vasárnapján a munkácsi Szent Márton Székesegyházban arra a jótékonysági koncertre, melyet Majnek Antal munkácsi megyés püspök fővédnöksége alatt szerveztek azzal a céllal, hogy a hívek adományaiból a munkácsi szegények étkeztetését támogassák. A koncerten Kárpátalja történelmi egyházainak kórusai, valamint a budapesti Wekerle-telepi Szent József Kórus szolgált énekkel.

A rendezvényt Babály András püspöki helynök nyitotta meg, aki örömtelinek nevezte, hogy immár ötödik alkalommal kerülhetett sor e nemes célt szolgáló jótékonysági koncertre. Külön szeretettel köszöntötte a fellépő kórusokat, idézve a 150. zsoltár szavait: "Daloljunk, énekeljünk az Úrnak az Ő dicsőségére." A híveknek előre is megköszönte az önkéntes adományokat, melyek által sok szegény munkácsi lakos részesülhet étkezésben. Köszöntötte még a székesegyházat zsúfolásig megtöltő nézőközönséget Szvirida János, a jótékonysági rendezvény főszervezője is, majd kezdetét vette a felemelő koncert.

Elsőként Bogdán Erika adott elő gyönyörű zeneműveket a templom orgonáján, majd a Munkácsi Szent Márton Székesegyház Szvirida János karnagy vezette gyermekkórusa következett, akik évről évre jeles szereplői a jótékonysági koncertnek. Repertoárjukat különböző korszakok egyházzenéiből állították össze. A rendezvény elmaradhatatlan szereplőjének számító Munkácsi Református Egyház kórusa ezúttal sajnos nem tudott részt venni a rendezvényen karnagyuk, Fazekas Sándor betegsége miatt. Fellépett azonban a Görög Katolikus Egyház kórusa (vezényelt Bilinec Olga), az Ukrán Pravoszláv Egyház kórusa (vezényelt Berec Natália), valamint a budapesti Wekerle-telepi Szent József Kórus (karnagy Dallos Erika).

A fellépő énekkarok mindegyike egy-egy, a Révész Imre Társaság által felajánlott Hidi-kerámiát kapott emlékül. Végezetül a koncert sikeres megszervezéséért végzett áldozatos tevékenységét megköszönve ajándéktányért nyújtott át Babály atya Szvirida Jánosnak is.

fzs