A bankok nem adnak hrivnyát

2008. május 23., 10:00 , 384. szám

Manapság gyakorlatilag lehetetlenné vált kölcsönt, elsősorban jelzáloghitelt felvenni sokat szidott és dicsért nemzeti valutánkban, azaz hrivnyában - a bankok vagy eleve elutasítják a kérésünket, vagy csak drákói feltételek mellett adnak hitelt.

A legnagyobb honi bankok mára szinte teljesen felhagytak azzal, hogy hrivnyában adjanak jelzáloghitelt. Az infláció és az ezzel egy időben fellépő hrivnya hiány miatt pedig várhatóan csak tovább szigorodnak majd a hitelfolyósítás feltételei: emelkedni fognak a kamatok, csökkennek a futamidők, a kezdő törlesztő részlet nagysága pedig 30-35 százalékig nőhet - jósolják a szakértők. Ez előreláthatóan ukrán polgárok ezreit fosztja majd meg a lehetőségtől, hogy saját otthonra tegyenek szert.

Maguk a bankok azt igyekeznek megértetni az emberekkel, hogy a "drákói intézkedések" ideiglenesek, azt azonban senki sem tudja megjósolni, hogyan fordulnak majd ismét jóra a dolgok. A pillanatnyi hangulat már csak azért sem mondható derűlátónak, mivel elterjedt a szóbeszéd, hogy a szigorító intézkedések a kormány ki nem mondott ez irányú követelésének következményei. A pletyka szerint a miniszteri kabinet, miután szétosztotta "Julja ezreseit", s ezzel szörnyű inflációt váltott ki, most úgy igyekszik megakadályozni az árak további növekedését, hogy korlátozza a "nép" hozzáférését a hrivnyához. A bankokban sajtójelentések szerint cáfolják a politikai megrendelés tényét, csupán annyit ismernek el, hogy az Ukrán Nemzeti Bank valóban megküldte javaslatait a hitelezés feltételeinek szigorítására.

Az utóbbi néhány hétben a legnagyobb ukrajnai bankok, mint a Raiffeisen Bank Aval, az Ukrszocbank és az Ukrszibbank nem adnak ki lakásvásárlási hitelt hrivnyában. "Csupán dollárban ajánlhatunk hitelt évi 13,5 százalékos kamatra, vagy euróban 13 százalékra - közlik a potenciális hitelfelvevőkkel az Ukrszocbanknál. Azt mondják, "nincs szabad hrivnya". Ha mégis ebben a bankban kívánnak hitelt felvenni, arra is fel kell készülniük, hogy a kezdő hiteltörlesztő részlet minimálisan a hitel összegének 15 százaléka lesz.

Más bankoknál még kaphatunk hrivnyában kölcsönt, a kamatszint azonban szinte mindenütt nőtt. Az OTP Bankban például a hrivnyában felvett kölcsönre a kamat nemrégiben még 16,99 százalék volt, május 5-től azonban 18,99 százalékra emelkedett. A PrivatBankban a kezdő hiteltörlesztő részlet minimálisan 30 százalék, a kamatszint pedig a hrivnyában folyósított kölcsönöknél elérte az utóbbi hetekben a 22,92 százalékot. Szakértők szerint ebben a helyzetben kölcsönt felvenni rendkívül előnytelen, mivel a jelenlegi kamatszint mellett néhány évtized alatt 3-4 lakás árát is kifizetheti az adós a pénzintézetnek.

Vaszilij Gorbaly, a nemzeti bank felügyelő tanácsának tagja a Szegodnya című napilapnak nyilatkozva azt mondta, hogy a jelzálogkölcsönök terén kialakult helyzet annak a következménye, hogy a kormány úgy döntött, a lakosság kezén levő pénz mennyiségének csökkentésével harcol az infláció ellen: "A bankok nem csupán a jelzáloghitelezést szüneteltetik, hanem mezőgazdaság hitelezését is. Ősszel érzékelhetjük majd ezt különösen élesen" - tette hozzá.

A hitelezés visszafogása az ukrán gazdaság egészén megmutatkozik majd. Néhány közgazdász szerint a jelenlegi helyzet egyetlen pozitívuma az lehet, hogy valamelyest visszaesnek majd a lakásárak. Az ingatlanpiaci szakemberek azonban igen kevéssé tartják valószínűnek ezt a forgatókönyvet. Mint mondják, az árak növekedése lassulhat, olcsóbbá azonban bizonyosan nem válnak a lakások, hiszen dollárban és euróban továbbra is kölcsönhöz juthat a lakosság. (Kárpátalja/szegodnya.ua)