"Konfliktusaink helyes megélése - a stresszmentes élet kulcsa"

Konferencia Szarvasházán

2008. május 23., 10:00 , 384. szám

A fenti címmel szervezett konferenciát május 16-18. között magyarországi és kárpátaljai szociális és oktatási civil szervezetek vezetőinek, dolgozóinak és önkénteseinek a Szent Márton Egyházmegyei Karitász (SZMEK) és a Kárpátaljai Ferences Misszió Alapítvány (KFMA) a volóci járási Szarvasházán (Zsdenijevo).

A Szarvasházán található "Forel" hotelben lezajlott rendezvényen nagy számban vettek részt Gyertyánligetről, Nagybocskóról, Aknaszlatináról, Técsőről, Bustyaházáról, Viskről, Nagyszőlősről, Munkácsról, Ungvárról, Koncházáról, Homokról, valamint Kárpátalja más településeiről érkezett Karitász-munkatársak. De voltak résztvevők Magyarországról (Budapest, Szeged, Biatorbágy és Pilisszentiván), valamint Romániából (Sepsiszentgyörgy) is.

A Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) támogatásával szervezett konferenciáról Török Dénes, a KFMA irodavezetője informálta lapunkat. Mint mondta, 2004-től napjainkig az NCA támogatásával már 4-5 hasonló találkozót, konferenciát sikerült megszervezni. Ezek megszervezésének célkitűzése, hogy különböző, a mostani találkozó tárgyához hasonló témaköröket tudjanak megvitatni, neves szakemberek előadásai által hasznos szakmai praktikákat tudjanak elsajátítani, valamint az ekkor elhangzó és bemutatott módszereket csoportfoglalkozások keretében a gyakorlatban is ki tudják próbálni. Konfliktusaink helyes megélése - a stresszmentes élet kulcsa - ez volt a mostani találkozó címe. A téma aktualitását az adta, hogy az oktatási és szociális civil szervezetek munkatársai mindennapi munkájuk során gyakran szembesülnek konfliktusokkal, problémákkal, melyek kapcsán nagyon fontos, hogy megfelelően tudják kezelni azokat. Ahhoz pedig, hogy ezt megtehessék, nagyon fontos a hasznos tanácsok, módszerek elsajátítása, melyeket a munkahely falain túl a hétköznapi életben is alkalmazni tudnak.

A háromnapos konferenciára jeles előadók érkeztek: Szegedről dr. Lajkó Károly pszichiáter és P. Bán Jónás ferences szerzetes, Kacsó András, a KFMA kuratóriumának elnöke, valamint Buza Domonkos, a Magyar Mentálhigiéniás Szövetség elnöke.

Dr. Lajkó Károly a konfliktusok kapcsán az ürügy-lényeg módszert mutatta be, P. Bán Jónás pedig a megbocsátás szerepéről, fontosságáról tartott előadást. Buza Domonkos az emberi kapcsolatokról szólt, Kacsó András pedig Igen az életre címmel tartott előadást. A résztvevők csoportfoglalkozások keretén belül vitatták meg az elhangzottakat.

Fischer Zsolt