Miért maradt el Munkácson a Hamlet?

2008. május 23., 10:00 , 384. szám

Elmaradt a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház előadása Munkácson. A felháborodott munkácsi nézők magyarázatot követelnek. A munkácsi színháznál hétfőn még a beregszásziakat okolták, Beregszászban viszont azt mondják, a munkácsi színháznál mondták le a fellépést.

- Megegyeztünk a város vezetőségével, hogy mivel Munkács hete van, május 19-én fellép Munkácson a beregszászi színház - beszéli el a történteket Gajdos Olga, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség munkácsi városi alapszervezetének elnöke, a városi tanács képviselője. - A beregszászi társulat által felkínált előadások közül mi a Hamletet választottuk, hiszen azt még nem láthatta a munkácsi közönség. Amikor eljött az ideje, meg is kerestek minket a munkácsi színház részéről, mivel megállapodtunk, hogy besegítünk a jegyek értékesítésébe. Szerettük volna, ha teltház fogadja a színészeket, ha ez a nap a helyi magyarság számára is ünneppé válik. Hamar elkelt a nekünk átadott 200 jegy, ezért múlt pénteken ismét felkerestem őket, s kaptam további 40 gyerekjegyet. Ezek a jegyek is elkeltek, még többre lett volna igény. Ezek után teljesen megdöbbentem, amikor hétfőn délelőtt 10 óra körül közölték velem a munkácsi színházban, hogy az előadás elmarad, mert a beregszászi színészek nem érkeztek vissza magyarországi vendégszereplésükről. Felajánlották, hogy cserébe egy nagyon szép előadást biztosítanak számunkra, de természetesen ukrán vagy orosz nyelven. Azt mondtam, köszönöm szépen, de a magyarok magyar előadásra, a Hamletre vettek jegyet, arra készültek, és csak azt hajlandók megnézni. Elképzelhető, milyen helyzetbe kerültünk. Igyekeztem mindenkit értesíteni, hogy elmarad az előadás, hiába ne menjen el a színházba. Érthető, hogy mindenki magyarázatot követelt, én pedig nem mondhattam mást, mint hogy a beregszászi színészek nem értek haza az itteni előadásra.

Balázsi József, a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház igazgatója értetlenül áll a történtek előtt.

- A Munkácsi Orosz Drámai Színház kifejezetten a Hamlet című előadásunkat kérte a nemzeti kisebbségek színházainak hagyományos májusi fesztiváljára, melyen az elmúlt években számtalanszor részt vettünk már - mondja az igazgató. - Tudván, hogy a munkácsi színházban magasfeszültségű vezetékek húzódnak a színpad alatt, még május elején tájékoztattuk a színház vezetőit arról, hogy előadásunk közben a színészek nagy mennyiségű vizet locsolnak szét. Kértük, vizsgálják meg, lehet-e szigetelni a színpadot. Múlt szombaton érdeklődtem újra, hogy sikerült-e megoldani a problémát. Azt a tájékoztatást kaptam, hogy legfeljebb egy gyermekmedencében locsolhatunk vizet a színpadon, ami azonban nem tűnt kivitelezhetőnek. Kértem, keressenek más megoldást, amit meg is ígértek. Hétfőn reggel már útra készen álltak a színészek, felpakoltuk a díszleteket az autóbuszra, amikor ismét felhívtam a munkácsiakat. Az igazgató azt mondta, a színpadon vizet locsolni nem szabad, anélkül viszont nem lehet megtartani az előadást, ezért kénytelenek voltunk elhalasztani a fellépésünket. A színészek biztonsága miatt sem dönthettünk másként. Utólag nemigen értem, hogy amennyiben látták az előadásunkat, miért nem gondoltak arra Munkácson, hogy a szétömlő víz problémát jelenthet. Azt sem értem, honnan vették, amennyiben valóban így volt, hogy társulatunk Magyarországon vendégszerepelt. A május eleji kijevi fesztivál óta itthon próbál a társulat, múlt szombaton a beregszászi városnap alkalmából a Liliomfit játszottuk.

Érdeklődésünkre Jurij Sutyuk, a munkácsi színház igazgatója megerősítette Balázsi József szavait, miszerint a beregszászi színház munkácsi előadása műszaki okok miatt maradt el.

- Jó az együttműködésünk a helyi magyar közösséggel és a beregszászi színházzal is. Nemrég nagy sikerrel mutatta be a beregszászi társulat színházunkban a Liliomfit. Szeretném, ha ezt a félreértést, ami a hétfői előadás elmaradásának oka körül alakult ki, szemtől szembe tudnánk megbeszélni és tisztázni az érintettekkel - tette hozzá az igazgató.

hk