Ismét Csernoveckij lett a polgármester

Kijevi választások: Sok hűhó semmiért

2008. május 30., 10:00 , 385. szám

Ismét Leonyid Csernoveckij lett Kijev polgármestere. Minden érintett szerint történtek csalások a vasárnap megtartott előrehozott polgármester- és városi tanácsi választások során, ám mivel a turpisságokban szinte minden résztvevő érintettnek bizonyult, a verseny egyenlőnek volt mondható. Bár lapzártakor a territoriális választási bizottságnak még mindig nem sikerült összeszámolnia valamennyi szavazatot a város több mint ezer választókörzetében, az exit-poll felméréseknek megfelelően Leonyid Csernoveckij vezeti a hetven polgármesterjelölt versenyét a szavazatok mintegy 37,69 százalékával, ami behozhatatlan előnyt jelent a második Olekszandr Turcsinovval (19,15 százalék), a BJUT jelöltjével és a harmadik helyre szorult Vitalij Klicskóval (17,98 százalék) szemben.

A polgármesteri székért harcba induló 70 jelölt túlnyomó többsége a szavazatok egy százalékát sem szerezte meg.

A "hagyományokhoz híven" ezúttal sem múlt el a választás szabálytalanságok és csalás nélkül. A legnagyobb szabálytalanság a választók szavazatainak megvásárlása volt, szögezte le mindjárt a voksolást követően az Ukrajnai Választók Bizottsága (KIU) elnevezésű jogvédő civil szervezet. Mint rámutattak, a szavazók megvesztegetése zömében a választások napja előtti két utolsó héten történt. Ezt alátámasztják az Ukrán Biztonsági Szolgálat információi is, amelyek szerint szinte valamennyi vezető párt nevében megpróbálkoztak ebben az időszakban a szavazatvásárlással. Közvetlenül a választások napján is voltak ugyan kísérletek a szavazatvásárlásra, ám azokat többségében sikerült megakadályozniuk a megfigyelőknek.

A választások másik jelentős hiányossága a korábbi évekhez hasonlóan a szavazói névsorok tökéletlensége volt. A listákban gyakran szerepeltek többször is ugyanazok a személyek, illetve szép számban akadtak úgynevezett "holt lelkek", azaz elhunytak és elköltözöttek. Másrészt legalább ennyien voltak azok, akik különböző okokból hiába keresték a nevüket a névsorban.

A KIU részéről aggodalmukat fejezték ki amiatt is, hogy a szavazatok összeszámlálása rendkívül lassan haladt. Véleményük szerint ez annak a jele lehet, hogy megpróbálják meghamisítani a választások eredményét.

Megfigyelők rámutatnak, hogy a választási kedv alatta maradt a előzetesen vártnak. Az okokat kutatva úgy látják, hogy a szavazók távolmaradása mindenekelőtt a meglehetősen fantáziátlan kampánynak tudható be, valamint annak, hogy a lakosság egy jelentős hányada kiábrándult azokból a politikai erőkből, amelyek részt vettek a megmérettetésen. Ezt látszik alátámasztani, hogy feltűnően sokan szavaztak "minden jelölt ellen". Pozitívumként könyvelhető el viszont, mutatnak rá a szakértők, hogy maga a szavazás folyamata átlátható és jobbára botránymentes volt.

Végül, ami a szavazás politikai hozadékát illeti, az elemzők a kormánypártok totális csődjeként értékelik a történteket. Mint rámutatnak, nemcsak hogy a Viktor Juscsenkót támogató Mi Ukrajnánk - Népi Önvédelem (NU-NSZ) nem tudott választási szövetségre lépni Julija Timosenko pártjával, a BJUT-tal, de még a Vitalij Klicsko vezette választási tömörüléssel sem tudtak közös nevezőre jutni, holott együttesen jó eséllyel vehették volna fel a versenyt Leonyid Csernoveckijjal. A multimilliomosból lett városvezető, akit korábban visszaéléssel vádoltak meg, ám a vádakat bizonyítani nem tudták, további két és fél évig, a következő önkormányzati választásokig maradhat hivatalában.

Ami a Kijevi Városi Tanács várható összetételét illeti, a legtöbb képviselőt (30,49 százalék) Leonyid Csernoveckij Blokkja delegálhatja majd. A BJUT 22,77, Klicsko Blokkja 10,61 százalékkal foglalja el a második illetve a harmadik helyet. Totális csőddel zárult a kampány az NU - NSZ számára, amely csupán a szavazatok 2,02 százalékát szerezte meg. Elméletileg elképzelhető, hogy a kormánypártok Klicskóékkal összefogva többséget alakítsanak ki a Kijevi Városi Tanácsban, megfigyelők szerint azonban a jelenlegi jogszabályok mellett nem tudják majd számottevően befolyásolni a polgármestert.

hk