Robogókra vadásznak a rendőrök

2008. május 30., 10:00 , 385. szám

Speciálisan a robogókkal közlekedők ellenőrzésére fekteti a hangsúlyt a Szkuter (Scooter) fedőnevű akció keretében a közlekedésrendészet.

2008 folyamán eddig 16 olyan közlekedési balesetet regisztráltak Kárpátalján, amelynek robogók voltak a részesei. Ezek során egy személy életét vesztette, s tizenheten szenvedtek sérüléseket.

A segédmotoros kerékpárok - azaz az 50 köbcentin aluli hengerűrtartalommal rendelkező hajtóművekkel felszerelt motorbiciklik és rollerek - vezetői a leggyakrabban gépjárművekkel történt ütközés vagy borulás következtében sérültek meg, de számos olyan eset is előfordult, amikor a robogósok gázoltak el kerékpáron közlekedőket vagy gyalogosokat.

Az ilyen jellegű balesetek elszaporodása miatt a megyei közlekedésrendészet május második felére meghirdette a "Szkuter operációt", melynek keretében a mopedesekre fektetik a fő hangsúlyt. Az akciónak csak az első hetében 195 szabálysértést állapítottak meg a kismotorok vezetőinek esetében. Közülük 21 személy ittasan ült nyeregbe, 67-en a szükséges okmányok hiányában vezettek járművet, 8-an pedig balesetveszélyes helyzetet idéztek elő.

A segédmotoroskerékpár-tulajdonosok zöme nincs tisztában azzal, hogy minden esetben rendelkezniük kell azokkal az okmányokkal, amelyek bizonyítják, hogy ők a járművek tulajdonosai. Az új robogók vásárlásakor pedig minden esetben igényelni kell, hogy a forgalmazó kiállítsa az úgynevezett szervizkönyvet, amelyben rögzítik a tulajdonos teljes nevét, a motor típusát és sorozatszámát.

pp