Dr. Kalocsay Géza 95 éves

Egy világbajnok magyar futballista

2008. június 6., 10:00 , 386. szám

Hajrá Fradi! Hajrá Fradi! Hajrá, fiúk, mert fő a győzelem! – visszhangozta Beregszász főtere május 30-án. Négy dunabogdányi zenész játszott fülbemászó dallamokat, és a már említett Fradi-indulót. A Vérke-parti város lakói közül többen megálltak és megkérdezték a zenészek mellett ácsorgó Magyar Zoltántól, minek köszönhetik az alkalmi koncertet. "A város díszpolgárának, az egykori csehszlovák és magyar labdarúgó-válogatott tagjának, a világhírű mesteredzőnek, dr. Kalocsay Gézának ma van a 95. születésnapja, az ő tiszteletére adunk egy rögtönzött koncertet itt, Géza bácsi szülővárosában – tudtuk meg a Ferencváros és a magyar válogatott egykori menedzserétől. – Kalocsay Géza bácsit tegnap este a Régi Sipos Halászkertben köszöntöttük mi, tanítványai és tisztelői. Az ünnepségen ott volt többek között Buzánszky Jenő, Sándor Károly, Várhidi Pál, Göröcs János, Illovszky Rudolf, Gyetvai László, Novák Dezső. A Magyar Labdarúgó Szövetség nevében Dunai Antal köszöntötte az ünnepeltet. Ott az ünnepségen jelentettem be ezt a beregszászi koncertet, aminek mindenki nagyon örült, és megbeszéltük, hogy egy hónapon belül, ha jó egészségi állapotban lesz, feleségével együtt Beregszászba látogat az ünnepelt."

A beregszászi református templom előtti koncertet Géza bácsi mobiltelefonon keresztül hallgatta, a zenészek eljátszották az összes kedves nótáját.

Dr. Kalocsay Géza 1913. május 30-án Beregszászban született, öccsével, Kalocsay Abával együtt a gimnázium labdarúgócsapatában kezdte sportpályafutását, majd 1932-ig a BFTC legendás hírű játékosa lett.

Az egykori válogatott balszélső éppen úgy híres arról, hogy Csehszlovákiában és Magyarországon is nyert bajnoki címet és játszott mindkét ország labdarúgó-válogatottjában, mint arról, hogy mesteredzőként nagy sikerrel dolgozott Franciaországban, Belgiumban és Lengyelországban is. De leginkább arról nevezetes, hogy ő az első magyar válogatott futballista, aki világbajnoki érmet nyert – igaz, csehszlovák színekben.

Tizenkilenc éves korában került a kontinens akkori egyik legjobb csapatába, a prágai Spartába, amellyel öt év alatt bajnok és a Közép-Európa-kupa győztese lett. Háromszor játszott a csehszlovák válogatottban is, részt vett tartalékként az olaszországi világbajnokságon is. Nem lépett ugyan pályára – balszerencséjére a kor egyik legkiválóbb balszélsője, Antonin Puc volt a vetélytársa –, de ezüstérmet kapott, ma is büszkén őrzi.

1937-től két évet Franciaországban, az Olympique Lille-nél légióskodott, majd, miután játszott csapatával a Francia Kupa döntőjében, 26 évesen "hazatért", s a Kispestben futballozott. 1940-ben átigazolt a Ferencvárosba, ahol bajnoki címet nyert, majd pályafutását harmincévesen az Újpestben zárta le. Azon kevés futballista egyike, aki a magyar mellett egy idegen válogatottban is szerepelt.

A jogi diplomát szerzett Kalocsay doktort Sebes Gusztáv csábította el a paragrafusok világából. Az itthon többnyire Kacsának becézett egykori balszélső edzősködni kezdett. Edzőként érte el talán a legnagyobb sikereit, több élvonalbeli magyarországi, jugoszláv, belga, algériai, lengyel, egyiptomi klubnál is dolgozott. Bajnoki címet nyert Belgiumban, Algériában és Lengyelországban.

Géza bácsi, Isten éltesse sokáig! Itthon nagy szeretettel várjuk!

dózsa